Keluarga

3 Perkara Yang Sering Diabaikan Di Dalam Perhubungan

Oleh Izzhar Nazri  •  26 Oct 2015  •  1 min baca

3 perkara yang selalu diabaikan dalam hubungan.

#1 Banyak Memaafkan

Manusia fitrahnya buat kesilapan kan? Itu normal. Cuma selagi kita tidak banyak memaafkan, hubungan akan tersekat dan terhenti di situ.

Memaafkan bukan bermaksud kita kalah. Memaafkan tanda kita benar-benar sayangkan hubungan itu.

#2 Cari Masa Untuk Berhubung

Ya. Memang betul doa cara terpantas untuk rapatkan ikatan dalam hubungan. Tetapi perlu juga dari aspek psikologi.

Carilah masa, walaupun sekadar telefon sekejap waktu makan tengahari. Hantar whatsapp motivasi khusus buat dia. Beri kejutan hadiah walaupun bukan hari jadinya.

#3 Jangan jadi Mr./Mrs. Perfect 10

Ramai orang sangka, jadi sempurna depan pasangan akan buat hubungan lebih erat dan bahagia. Itu salah!

Semakin kita cuba menjadi sempurna, kita sebenarnya semakin merosakkan hubungan. Sebab semakin lama, masing-masing akan semakin “penat” jadi “pelakon drama bersiri”.

Ikhlas dan jadi diri sendiri dalam hubungan. Berikan peluang untuk masing-masing terima kelebihan dan kekurangan. Sebab kita bukan malaikat. Kan?


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Izzhar Nazri

Izzhar Nazri merupakan host Malaysia Hari Ini (MHI TV3) dan finalis Da'i pendakwah Milenia Musim Kedua. Lulusan Ijazah Sarjana Muda Psikologi di Universiti Perguruan Sultan Idris (UPSI). Beliau juga pernah memenangi beberapa pertandingan pidato, debat dan forum di peringkat negeri dan antarabangsa.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami