Gaya Hidup

3 Janji Tuhan Kepada Mereka Yang Suka Bersedekah

Oleh Ustaz Azhar Idrus  •  15 Apr 2016  •  1 min baca

Tiga janji Allah kepada golongan yg suka bersedekah.

1. Menghapuskan dosa-dosa orang yang bersedekah

Rasulullah SAW, beliau bersabda yg artinya :

“Sedekah dapat menghapus dosa sebagaimana air memadamkan api.” Hadith Riwayat Tirmidzi

2. Dapat berteduh di hari kiamat

Nabi SAW menceritakan tentang 7 jenis manusia yang akan mendapat berteduh pada hari yang tidak ada teduhan dari kepanasan di padang mahsyar.

Salah satu golongan yg mendapat teduhan itu adalah orang yang suka bersedekah. Rasulullah SAW bersabda yg artinya :

“Seorang yang bersedekah dengan tangan kanannya, ia menyembunyikan amalnya itu sehingga tangan kirinya tidak mengetahui apa yang disedekahkan oleh tangan kanannya.”
Hadith Riwayat Bukhari

3. Harta tidak akan berkurang tetapi makin bertambah banyak

Rasulullah SAW bersabda yg artinya :

“Harta tidak akan berkurang dengan bersedekah. Dan seorang hamba yang pemaaf pasti akan Allah tambahkan kebaikkan baginya.” Hadith Riwayat Muslim

Baca lagi: 5 Kelebihan Bersedekah Yang Anda Tidak Tahu


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Ustaz Azhar Idrus

Ustaz Azhar Idrus

Ustaz Azhar Idrus (UAI) merupakan seorang penceramah bebas yang berasal dari Terengganu. Penyampaian dan ceramah UIA amat bersahaja dan diselitkan dengan jawapan yang lucu tetapi tepat dan padat dalam loghat pekat Terengganu menjadikan dia penceramah agama yang popular dikalangan masyarakat muda. Orang ramai boleh bertanya soalan secara terus dan dijawab juga secara spontan.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami