Inspirasi

Anggapan Orang Sukar Diubah, Fokus Pada Kehidupan Sendiri

Oleh Natirah Azira  •  3 May 2023  •  2 min baca

Banyak hal boleh menjadi masalah apabila kita cuba mengawal apa yang kita tak mampu kawal, salah satunya adalah anggapan orang. Jika diingat semula, berapa banyak kali hati jadi sakit apabila disalah sangka atau tak difahami. Kita cuba mengubah persepsi dan tanggapan orang tentang diri kita. Apabila ia tidak berjaya, kita jadi geram, sakit hati dan mungkin berdendam.

Maka timbul lah hantaran-hantaran di media sosial berkenaan komen yang perlu dijawab apabila saudara mara bertanyakan hal yang bersifat peribadi apabila bertemu; “Bila hendak kahwin?”, “Bila hendak ada anak?”, “Kerja gaji berapa?”

Ramai yang berpendapat mereka sekadar ingin berbual dan bertanya perkembangan hidup, maka perlu dijawab dengan elok. Ada pula yang berpendapat jawapan yang tajam dan menikam perlu dibalas supaya mereka tidak bertanya lagi.

Ya, tidak dinafikan memang ada yang tidak menjaga lisan sehingga mengeluarkan komen-komen yang menyakitkan hati orang apabila berbual, seolah-olah mereka lebih tahu apa yang terbaik untuk diri kita, baik dalam hal keluarga, pekerjaan atau pembelajaran. Tetapi, pandangan hanya sekadar pandangan. Ia percuma diberi kepada sesiapa, bahkan tanpa ada alasan yang jelas sekalipun.

Kata Mufti Menk, biarlah orang fikir apa yang mereka mahu tentang diri kita. Kita tidak bertanggungjawab dengan apa yang mereka fikirkan atau apa-apa pandangan mereka bahawa kita sepatutnya begini dan begitu. Bahkan, kita turut tidak dapat menahan mereka daripada berfikir pun.

Mari kita belajar untuk memujuk diri bahawa anggapan orang pada diri kita memang sukar diubah. Kita boleh cuba menerangkan dan memberikan penjelasan tetapi jangan sampai jiwa tidak tenang hanya semata-mata ingin mereka mempunyai sangka yang baik dan betul tentang diri. Hakikatnya, anggapan dan pemikiran orang adalah hal yang memang sukar dikawal.

Apa yang mereka fikir tidak ada kaitan dengan diri anda sekalipun, bahkan tidak mengurangkan atau menambah apa-apa pun. Hiduplah baik-baik dengan cara yang anda rasakan sesuai buat diri. Ambil teguran yang baik yang dapat dijadikan panduan, dan tinggalkanlah komen-komen yang menyakitkan.


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Natirah Azira

Beliau merupakan graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Al-Quran dan Sunnah. Pernah mendalami bidang Psikologi selama dua tahun dan sekarang sedang menyambung pengajian peringkat Ijazah Sarjana dalam bidang Kaunseling di Universiti Sains Malaysia.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami