Gaya Hidup

Jadikan Minda Anda Teman Yang Baik

Oleh Natirah Azira  •  10 Apr 2023  •  3 min baca

Manusia terdiri daripada empat elemen utama; emosi, pemikiran, tindakan dan spiritual. Dalam banyak keadaan, boleh diakui bahawa emosi adalah bahagian yang sangat banyak mengambil fokus diri kita meskipun kita hanya duduk diam tanpa melakukan apa-apa tindakan. Tanpa sedar, minda juga ketika itu masih bergerak.

Fikiran Sedar vs Tidak Sedar

Dan bahagian yang paling kerap kita terlepas pandang adalah pemikiran – apa yang difikirkan. Ia boleh dibahagikan kepada dua bahagian, iaitu pemikiran dalam keadaan kita sedar dan pemikiran dalam keadaan kita kurang sedar. Fikiran ketika sedar, adalah apabila kita berfikir tentang sesuatu contohnya, mengingat semula pesanan isteri tentang barang apa yang perlu dibeli, atau berfikir tentang masalah yang terjadi.

Bahagian yang kurang disedari pula biasanya apabila diri kita dipengaruhi oleh emosi. Contoh, apabila marahkan seseorang, seperti marahkan pasangan yang tidak ingat hari lahir. Jika difikir sekali lagi apa yang kita fikirkan saat itu, pasti ada rasa seperti – ‘ pasangan tidak peduli, atau tidak mengambil berat’. Rasa-rasa ini sebenarnya adalah satu bentuk fikiran tanpa sedar, yang akan banyak mempengaruhi emosi seterusnya tindakan. Fikiran-fikiran ini kadangkala betul, dan ada masanya salah.

Sekarang, cuba anda imbas kembali kali terakhir diri ditimpa perasaan marah atau sedih. Apa sebenarnya yang difikirkan saat itu?

Daripada penerangan di atas, wajar untuk kita katakan bahawa minda adalah teman yang juga dekat dengan diri sebenarnya. Apa yang difikir, itulah yang akan memberi kesan kepada emosi, tindakan bahkan spiritual.

Latih Berfikir Dengan Betul

Jika kita mahu menjadi orang yang banyak bertenang dan berhati lapang, tidak ada cara lain, fikiran harus dilatih berfikir dengan betul. Kata Mufti Menk, jika ia tidak dilatih, maka ia akan menyangka ialah ketua dan akan berfikir sewenang-wenangnya. Itulah yang terjadi pada orang yang kita biasa lihat terlalu negatif dalam semua hal – fikirannya seperti dalam mod automatik negatif. Hal ini disebabkan fikiran diberi kuasa penuh untuk berfikir sesuka hati. Ia akan membawa diri ke lembah kelemahan dan kejatuhan.

“Wahai orang-orang yang beriman! Jauhilah kebanyakan dari sangkaan (supaya kamu tidak menyangka sangkaan yang dilarang) kerana sesungguhnya sebahagian dari sangkaan itu adalah dosa…” (Surah Al-Hujurat, 49:12)

Lihat, dalam ayat ini ada elemen berfikir. Allah berpesan agar menjauhkan diri dari sangkaan-sangkaan, yang merupakan satu bentuk proses berfikir yang negatif. Kalam Allah ini mengajar kita bahawa berfikir perlu diselarikan dengan fakta atau kebenaran, sedangkan sangkaan bukanlah fakta atau kebenaran.

Kesimpulannya, minda kita boleh menjadi teman yang baik dan menaikkan diri, atau teman yang buruk yang boleh menjatuhkan diri ke tahap yang rendah. Teman perlu dinasihati, perlu juga diberi tunjuk ajar agar ia dapat menjadi teman yang lebih baik dari sehari ke sehari.


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Natirah Azira

Beliau merupakan graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Al-Quran dan Sunnah. Pernah mendalami bidang Psikologi selama dua tahun dan sekarang sedang menyambung pengajian peringkat Ijazah Sarjana dalam bidang Kaunseling di Universiti Sains Malaysia.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami