Hukum

Ikat Kain Pelikat Yang Longgar Boleh Batalkan Solat?

Oleh Natirah Azira  •  14 Nov 2022  •  2 min baca

Kain pelikat sebagai pakaian ketika solat ialah pemandangan biasa di Malaysia. Ramai jemaah lelaki yang memakainya baik ke masjid atau ketika bersolat sendirian di rumah. Pemakaiannya mudah namun ada ketika ikatannya boleh menjadi longgar dan perlu diketatkan semula.

Seandainya perkara ini berlaku dalam solat, maka pemakainya harus berhati-hati kerana tindakan mengetatkan semula ikatan melibatkan pergerakan yang tidak ada kaitan dengan rukun dan pergerakan solat. Hal demikiran kerana, salah satu syarat sah solat ialah tidak ada pergerakan yang berturut-turut, khususnya pergerakan yang besar.

Menurut pihak Mufti Wilayah Persekutuan, suatu perbuatan dikira banyak apabila melibatkan pergerakan tiga kali secara berturut-turut. Manakala perbuatan yang melebihi tiga kali tetapi dibuat secara berasingan atau tidak berturut-turut, ia dikira pergerakan yang sedikit sahaja dan tidak membatalkan solat.

Menurut Dr Rozaimi Ramle, pergerakan yang besar dalam Mazhab Syafie melibatkan anggota badan tangan contohnya pukulan (melibatkan pergerakan dari bahu ke tangan) dan langkahan. Langkahan pula dikira satu langkah apabila sebelah kaki sudah melangkah. Contohnya apabila perlu merapatkan saf maka digerakkan satu langkah kaki, itu sudah dikira satu pergerakan. Jika pergerakan besar ini dilakukan sebanyak tiga kali dan lebih, maka ia membatalkan solat.

Manakala gerakan yang sedikit adalah seperti gerakan jari. Namun, pergerakan jari yang banyak adalah makruh hukumnya jika tanpa keperluan.

Justeru, pergerakan dalam solat perlu dijaga sebaiknya. Jika perbuatan mengetatkan kain pelikat yang longgar tidak melibatkan pergerakan yang besar dan tidak berturut-turut, jangan risau solat anda masih sah. Jadi, ikat kain pelikat baik-baik ya sebelum solat!

Rujukan:

Dr Rozaimi Ramle. (2017). Pergerakan Yang Membatalkan Solat. https://www.youtube.com/watch?v=ri7L9jYKGMw

Wan Ahmad Naqiuddin. (2022). Irsyad Al-Fatwa Siri Ke-719: Perbuatan Mengikat Kain Ketika Sedang Solat, Adakah Membatalkan Solat? Mufti Wilayah Persekutuan.


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Natirah Azira

Beliau merupakan graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Al-Quran dan Sunnah. Pernah mendalami bidang Psikologi selama dua tahun dan sekarang sedang menyambung pengajian peringkat Ijazah Sarjana dalam bidang Kaunseling di Universiti Sains Malaysia.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami