Berita

19 Buah Hotel Di Melaka Mendapat Sijil Pengesahan Halal Setakat Ogos 2022

Oleh Natirah Azira  •  24 Aug 2022  •  1 min baca

Bahagian pengurusan Halal, Jabatan Agama Islam Melaka semalam (23 Ogos 2022) telah mengeluarkan senarai terkini hotel-hotel di Melaka yang memegang sijil pengesahan Halal.

Berikut adalah senarai nama hotel yang telah mendapat sijil pengesahan halal:

 1. Ames Hotel
 2. Amverton Heritage Resort
 3. Bayou Lagoon Park Resort
 4. Bayview Hotel Melaka
 5. Hatten Hotel
 6. Holiday Inn Melaka
 7. Hotel Sentral Melaka
 8. Hotel Sentral Riverview
 9. Hotel Seri Costa
 10. Ibis Hotel
 11. Imperial Heritage Hotel
 12. Kings Green Hotel
 13. Lacrista Hotel Melaka
 14. Mitc Hotel Melaka
 15. Noble Resort Hotel Melaka
 16. Puteri Bay Hotel Melaka
 17. Rosa Hotel
 18. The Strait Hotel & Suites
 19. Tun Fatimah Riverside Hotel

Menurut manual pensijilan Halal Malaysia 2020, logo halal mestilah dipamerkan di bahagian dapur hotel sahaja, dan tidak dibenarkan dipamer di pintu masuk dapur, kaunter pendaftaran hotel dan lain-lain. Manakala bagi hotel yang telah mendapat pensijilan halal bagi restorannya, logo Halal boleh dipamerkan di restoran.

Pengumuman senarai begini dilihat memudahkan para pengunjung hotel dalam memastikan servis yang disediakan oleh pihak hotel khususnya dalam aspek makanan lebih diyakini.


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Natirah Azira

Beliau merupakan graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Al-Quran dan Sunnah. Pernah mendalami bidang Psikologi selama dua tahun dan sekarang sedang menyambung pengajian peringkat Ijazah Sarjana dalam bidang Kaunseling di Universiti Sains Malaysia.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami