Berita

Solat Jumaat Di Kawasan PKP Dibenar Dengan 30 Jemaah, Solat Fardu 5 Jemaah – JAWI

Oleh Fizah Lee  •  13 Jan 2021  •  1 min baca

Berikutan dengan Perintah kawalah Pergerakan yang telah dilaksanakan bermula hari ini, Jabatan agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) mengumumkan bahawa kebenaran menunaikan solat Jumaat dibenar dengan had jemaah seramai 30 orang sahaja.

Manakala, untuk solat fardu secara berjemaah pula, hanya lima orang sahaja yang dibenar. Ia terdiri daripada ahli jawatankuasa dan pegawai-pegawai masjid sahaja.

Untuk aktiviti keagamaan dan pengimarahan masjid yang lain, ia adalah ditangguhkan.

Perkara ini melibatkan semua masjid, surau Jumaat dan surau di Wilayah-Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan.

Sumber:
Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Fizah Lee

Merupakan seorang graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Bahasa Melayu untuk Komunikasi Antarabangsa. Seorang yang suka membaca bahan bacaan dalam bidang sejarah dan motivasi

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami