Berita

Aktiviti Keagamaan Di Kawasan PKP Hanya Dibenarkan Dengan Kehadiran 5 Orang

Oleh Fizah Lee  •  11 Jan 2021  •  1 min baca

Berikutan dengan pengumuman yang telah diumumkan oleh Tan Sri Muhyiddin Yassin, pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Secara Bersasar akan dikuatkuasakan mulai 13 Januari 2021.

Ia disasarkan kepada 6 negeri yang telah disahkan sebagai zon merah, iaitu Kuala Lumpur, Selangor, Sabah, Pulau Pinang, Melaka dan Johor.

Justeru, untuk aktiviti keagamaan di enam buah negeri ini, hanya ahli jawatan kuasa masjid atau rumah ibadat sahaja yang dibenarkan hadir dengan jumlah maksimum sebagai 5 orang.

Manakala, bagi negeri yang dikenakan PKPP dan juga PKPB, aktiviti keagamaan dibenarkan dengan jumlah kehadiran jemaah berdasarkan SOP yang ditetapkan.

Perkara ini akan diberi perhatian oleh pihak berkuasa agama negeri masing-masing dengan mengambil kira situasi semasa.

Kawasan yang dikenakan Perintah Kawalan pergerakan Bersyarat (PKPB) adalah Pahang, Perak, Negeri Sembilan, Kedah, Terengganu dan Kelantan.

Manakala, untuk kawasan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) adalah bagi negeri Perlis dan Sarawak.

Sumber:
Perutusan Khas Perdana Menteri


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Fizah Lee

Merupakan seorang graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Bahasa Melayu untuk Komunikasi Antarabangsa. Seorang yang suka membaca bahan bacaan dalam bidang sejarah dan motivasi

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami