Berita

JAWI Perluas Kebenaran Akad Nikah Di Semua Masjid Kecuali Kawasan Zon Merah

Oleh Fizah Lee  •  28 Nov 2020  •  1 min baca

Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) mengumumkan pelangsungan majlis akad nikah diperluaskan di masjid-masjid kecuali yang berada di kawasan zon merah.

Perintah ini akan berkuat kuasa bermula 1 Disember 2020 dengan bertujuan memberi lebih banyak pilihan tempat akad nikah kepada pasangan sepanjang tempoh PKPB ini.

Langkah ini diambil susulan daripada data semasa yang telah dikeluarkan oleh kerajaan.

Ia juga adalah untuk mengelak daripada berlakunya perhimpunan atau kehadiran orang ramai di sesebuah masjid pada satu-satu masa.

Sebelum ini, kebenaran majlis akad hanya boleh diadakan di premis dan kawasan yang ditetapkan sahaja, antaranya Pejabat Jawi Kuala Lumpur dan masjid-masjid yang ditetapkan.

Sumber:
JAWI


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Fizah Lee

Merupakan seorang graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Bahasa Melayu untuk Komunikasi Antarabangsa. Seorang yang suka membaca bahan bacaan dalam bidang sejarah dan motivasi

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami