Eksklusif, Ibadah

#65 – Tips Yang Boleh Dilakukan Untuk Kekal Bermotivasi Dalam Ibadah

Oleh Fizah Lee  •  26 Nov 2020  •  2 min baca

Tidak sepanjang masa kita akan mempunyai semangat untuk melakukan ibadah. Ada kalanya, rasa malas dan hasutan-hasutan kecil dari syaitan menerjah ke dalam diri kita.

Perkara ini bukanlah janggal atau pelik kerana ia adalah perasaan yang boleh hadir bila-bila masa. Iman manusia itu sifatnya adalah naik turun. Bukan seperti malaikat yang sentiasa taat dan patuh kepada Allah. Inilah keunikan diri kita yang perlu diterima.

Mengapa saya katakan perkara ini sebagai sebuah keunikan? Hal ini kerana, salah satunya adalah dengan adanya perasaan-perasaan ini, kita boleh mengenali diri sendiri terutamanya apabila berada pada tahap kita betul-betul hilang motivasi untuk beramal dan melakukan sesuatu.

Mafhum: “(Tuhan yang membuka jalan kemenangan itu) Dia lah yang menurunkan semangat tenang tenteram ke dalam hati orang-orang yang beriman (semasa mereka meradang terhadap angkara musuh) supaya mereka bertambah iman dan yakin beserta dengan iman dan keyakinan mereka yang sedia ada.” (Surah Al-Fath, 48:4)

Jadi, bagaimana untuk menaikkan kembali semangat anda dalam beribadah agar dapat merasai kemanisannya? Ini beberapa tips yang boleh dilakukan.

#1 – Jangan terus berhenti dari melakukan ibadah tetapi perlahan-lahan lakukan sekadar kemampuan waktu itu

#2 – Niat adalah perkara utama dalam amalan. Setiap masa, perbaharui niat anda agar ia dapat memberi motivasi baru

#3 – Sekali-sekala, tukar tempat ibadah anda atau cara anda melakukan amalan tersebut.

#4 – Cari kawan yang boleh sama-sama menasihati anda ke arah kebaikan

#5 – Motivasi yang paling penting adalah daripada dalaman anda sendiri. Justeru, anda yang perlu meletakkan matlamat dan niat agar dapat menjadi manusia baru setiap hari

#6 – Beri ganjaran kepada diri sendiri jika berjaya melakukan sesuatu yang di luar kemampuan

Justeru, bagaimana cara anda kembali bersemangat untuk beribadah?

#Menuju2021
#PE1H


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Fizah Lee

Merupakan seorang graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Bahasa Melayu untuk Komunikasi Antarabangsa. Seorang yang suka membaca bahan bacaan dalam bidang sejarah dan motivasi

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami