Eksklusif, Keluarga

#31 – Amalan Bersama Keluarga Yang Boleh Dilakukan Pada Hari Jumaat

Oleh Fizah Lee  •  23 Oct 2020  •  2 min baca

Pelan Efisien 100 Hari

Apabila tibanya hari Jumaat, pasti setiap dari kita mempunyai banyak perancangan tentang amalan dan ibadah yang ingin dilakukan.

Kita sedia maklum bahawa Jumaat merupakan penghulu segala hari kerana di dalamnya terkandung seribu satu keberkatan dan rahmat.

Disebabkan itu, anjuran untuk memperbanyak dan menggandakan amalan pada hari ini sentiasa diperingatkan sama ada amalan untuk diri sendiri mahupun kepada orang sekeliling.

Namun, jadual harian buat yang bekerja pada hari Jumaat lebih padat sedikit berbanding dengan mereka yang cuti pada hari ini.

Tetapi, itu tidaklah memberi halangan untuk anda dan keluarga mensia-siakan peluang dan berkah di hari Jumaat.

Pelan kali ini akan berkongsi kepada anda beberapa amalan yang boleh dilakukan bersama keluarga apabila menjelangnya hari Jumaat.

Di samping anda beramal, ia juga boleh membantu mengekalkan keharmonian rumah tangga anda.

#1 – Bangun di awal pagi dan melakukan solat Subuh secara berjemaah.

#2 – Mandi sunat Jumaat

#3 – Mengajak ahli keluarga membaca surah Al-Kahfi bersama

#4 – Mengajak ahli keluarga memperbanyakkan selawat dan zikir terutamanya selepas menunaikan solat

#5 – Membaca Yaasin dan diniatkan sedekah kepada ahli keluarga dan saudara yang telah tiada

#6 – Mempraktikkan makan bersama sama ada ketika bersarapan mahupun waktu makan malam

#7 – Jika ada masa terluang, luangkan sejenak untuk membacakan sirah Rasulullah bagi menambah kecintaan kepadanya

Aktiviti-aktiviti ini adalah sunnah yang mudah dan ringkas untuk diamalkan. Curilah masa sejenak untuk meraikan keberkatan Jumaat bersama ahli keluarga anda. Semoga rumah tangga anda sentiasa dilimpahi rahmatNya.

#Menuju2021
#PE1H


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Fizah Lee

Merupakan seorang graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Bahasa Melayu untuk Komunikasi Antarabangsa. Seorang yang suka membaca bahan bacaan dalam bidang sejarah dan motivasi

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami