Eksklusif, Tokoh

#30 – Sifat Yang Ada Pada Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary Untuk Berjaya

Oleh Fizah Lee  •  22 Oct 2020  •  3 min baca

Pelan Efisien 100 Hari

Tan Sri Syed Mokhtar dilahirkan pada tahun 1951 di Alor Setar, Kedah. Beliau merupakan anak ketiga daripada tujuh orang adik-beradik dan mereka hidup dalam keadaan serba kekurangan.

Sebenarnya, keluarga beliau berasal dari Hadhramaut, Yaman. Sebelum menetap di Kedah, bapanya telah mengembara hingga ke Asia Tengah untuk berniaga dan seterusnya ke Thailand.

Kemudian, pada pertengahan tahun 40-an, bapa beliau mengambil keputusan untuk menetap di Alor Setar, Kedah. Dan pada tahun 1946, barulah bapanya mendirikan rumah tangga.

Beliau memulakan pendidikannya di sebuah sekolah di Alor Setar. Ketika berumur 9 tahun, beliau telah mendapat pendidikan di Johor Bahru kerana tinggal bersama-sama bapa saudaranya.

Beliau telah kembali ke Alor Setar apabila berusia 14 tahun dan meneruskan pelajarannya sehingga tingkatan lima.

Disebabkan keadaan keluarganya yang kurang berkemampuan, beliau telah mengambil keputusan untuk membantu ibunya menanam sayur-sayuran bagi menampung pendapatan keluarga.

Selepas waktu persekolahan pula, beliau telah membantu bapanya mengembala haiwan peliharaan. Dari setiap pekerjaan yang dilalui inilah, beliau banyak menimba ilmu dan pengalaman mengenai keusahawanan.

Ilham untuk berniaga tercetus apabila perniagaan binatang ternakan bapanya merosot akibat wabak yang melanda ketika itu.

Jadi, beliau mula menceburi perniagaan menjual daging secara kecil-kecilan. Beliau membeli daging di sekitar pekan Alor Setar dan kemudian menjualnya semula kepada peniaga Bumiputera dan restoran-restoran sekitarnya.

Perniagaan itu membuahkan hasil. Namun, beliau amat suka mengambil risiko dan mencuba perkara baru. Jadi, beliau beralih kepada perniagaan pengangkutan.

Hasil daripada kesabaran dan idea yang dilontarkan untuk memajukan perniagaannya, beliau telah berjaya menubuhkan syarikat, menjual beras, gula, sektor pembuatan dan perkapalan.

Bukan itu sahaja, beliau berjaya menubuhkan Yayasan Al-Bukhary yang bertujuan sebagai salah satu badan kebajikan untuk membantu golongan miskin, menyokong perkembangan seni dan budaya Islam serta menggalakkan persefahaman antara peradaban.

Objektif utama penubuhannya adalah menggalakkan persaudaraan sesama Islam sendiri. Sehingga kini, yayasan ini telah membelanjakan lebih RM300 juta yang disalurkan untuk aktiviti keagamaan, kebudayaan dan pendidikan.

Apa yang boleh dicontohi melalui kisah kejayaan tokoh kali ini? Terdapat banyak pengajaran, antaranya ialah;

#1 – Segera bertindak apabila diuji

#2 – Suka menderma

#3 – Mempunyai komitmen dan azam yang tinggi

#4 – Berani mengambil risiko

#5 – Menyumbangkan pelbagai manfaat untuk semua

#6 – Membuka peluang pekerjaan

#7 – Tidak bergantung kepada satu pelan sahaja

#8 – Berpandangan jauh

#9 – Bijak merebut peluang yang ada

#10 – Tidak mudah putus asa

Sifat-sifat ini bukan sahaja perlu ada dalam diri anda yang ingin menjadi usahawan, namun boleh diaplikasikan oleh semua.

Kerana, orang-orang yang berjaya akan mempunyai sifat positif yang boleh membantu diri mereka ke arah kejayaan.

#Menuju2021
#PE1H

Sumber:
Kajian Mengenai Tokoh Usahawan


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Fizah Lee

Merupakan seorang graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Bahasa Melayu untuk Komunikasi Antarabangsa. Seorang yang suka membaca bahan bacaan dalam bidang sejarah dan motivasi

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami