Eksklusif, Inspirasi

#20 – Cabaran Terbesar Untuk Berjaya Adalah Diri Sendiri, Ini Tips Mengatasinya

Oleh Fizah Lee  •  12 Oct 2020  •  2 min baca

Pelan Efisien 100 Hari

Kenapa kita ingin berjaya? Adakah disebabkan oleh pengaruh orang sekeliling atau disebabkan kita tahu apa yang ingin dicapai, jadi kita mengambil keputusan untuk mengorak langkah?

Setiap dari kita pasti mempunyai keiginan untuk berjaya dalam apa jua bidang dan langkah yang diceburi.

Ada yang membuat keputusan untuk diet, jadi pastilah dia menginginkan keputusan yang memuaskan.

Ada yang memilih untuk memulakan perniagaan bagi mengubah kehidupan yang dilalui serta boleh menjadi hartawan yang mampu membantu orang sekeliling. Jadi, pastinya matlamat itu yang dikejar.

Namun, tak semua orang boleh kekal bermotivasi setiap hari. Kalau dilihat kepada kisah-kisah inspirasi dari insan yang berjaya, pasti ada yang menyebut – “Bukan mudah untuk kekal bermotivasi sepanjang hari, apatah lagi setiap hari.”

Mengapa motivasi yang disebutkan? Kerana ia merupakan salah satu alat yang boleh membantu minda untuk sentiasa memandang ke hadapan dan fokus kepada matlamat yang ditetapkan.

Dan salah satu motivasi yang perlu ada dalam diri adalah dengan sentiasa yakin dan percaya kepada diri sendiri.

Ilmu untuk yakin itu perlu ada. Wah, susah juga nak berjaya ya? Istilah yang tepat bukanlah susah untuk berjaya, tetapi perjalannya diuji.

Diuji dengan diri sendiri, itulah yang paling ditakuti. Sebab diri sendiri yang boleh membangunkan anda dan diri sendiri juga yang boleh menjatuhkan anda.

Berbalik kepada ilmu untuk menjadi yakin, apakah ia? Ilmu itu boleh datang dalam pelbagai bentuk sama ada dengan pengalaman atau berguru. Kerana konsepnya yang luas menjadikan ia tidak terbatas dan boleh dimiliki oleh sesiapa sahaja.

Antara tips untuk memperoleh ilmu yakin adalah dengan;

#1 – Sentiasa membaca kisah-kisah inspirasi dari tokoh-tokoh yang telah berjaya. Pasti setiap jatuh bangun mereka boleh top-up sentiasa semangat anda.

#2 – Berguru dengan mentor yang pakar dalam bidang yang anda minati. Jika anda menceburi bidang perniagaan, pastikan guru anda itu juga arif dan pakar dalam bidang tersebut.

#3 – Gunakan teknik yang betul untuk mengatur strategi anda. Anda mungkin pernah mendengar mengenai ungkapan yang menyebut; “Work smart, not work hard.”

Usaha keras sahaja tidak cukup, yang paling penting ialah gunakan otak anda untuk mengatur strategi dengan bijak.

Sentiasa ingat bahawa hanya anda yang boleh meletakkan batas terhadap diri anda. Jika anda yakin untuk mencapai sesuatu, maka bekerjalah dengan bijak untuk mencapainya.

Wallahu a’alam.

#Menuju2021
#PE1H


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Fizah Lee

Merupakan seorang graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Bahasa Melayu untuk Komunikasi Antarabangsa. Seorang yang suka membaca bahan bacaan dalam bidang sejarah dan motivasi

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami