Hukum, Ibadah

Perlukah Melakukan Sujud Syukur Dengan Menghadap Kiblat

Oleh Fizah Lee  •  28 Sep 2020  •  2 min baca

Sujud syukur ialah sujud yang dilakukan kerana memperoleh sesuatu nikmat untuk menzahirkan rasa syukur dan kegembiraan kita kepada Allah SWT.

Melalui pendapat jumhur ulama, ada beberapa keadaan yang disunatkan untuk melakukan sujud syukur seperti ketika mendapat sesuatu nikmat sama ada yang disangka-sangka mahupun tidak dan juga ketika diri terhindar daripada bahaya.

Dapat difahami di sini bahawa sujud syukur bukan hanya terhad apabila mendapat nikmat sahaja, namun dalam apa jua bentuk keselamatan yang diberikan.

Ada sebuah hadis nabi SAW daripada Abu Bakrah RA yang menyebutkan mengenai dalil pensyariatan sujud syukur, iaitu;

Maksud: “Adalah Nabi SAW ketika telah datang sesuatu perkara yang menggembirakan ataupun diceritakan terhadap yang gembira dengannya akan turun sujud, bersyukur terhadap Allah.” (Hadis Riwayat Abu Daud, disahihkan oleh Al-Albani)

Dibolehkan untuk terus turun melakukan sujud syukur apabila mendapat berita gembira. Namun, menjadi persoalan; adakah perlu melakukan sujud syukur dengan menghadap kiblat?

Menurut pendapat yang telah diberikan oleh Imam Ibnu Taimiyah, ia tidak disyaratkan menghadap kiblat kerana ia bukan amalan solat.

Melalui penerangan daripada Mufti Wilayah juga, sujud syukur tidak perlu dilakukan dalam keadaan menghadap kiblat kerana tiada dalil yang menyebut akan syarat tersebut.

Jadi, boleh sahaja untuk terus turun melakukan sujud tanpa menghadap kiblat. Namun, jika mengetahui akan arah kiblat, boleh turun sujud ke arahnya.

Wallahu a’alam.

Rujukan:
Mufti Wilayah Persekutuan
Rumaysho.com


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Fizah Lee

Merupakan seorang graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Bahasa Melayu untuk Komunikasi Antarabangsa. Seorang yang suka membaca bahan bacaan dalam bidang sejarah dan motivasi

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami