Keluarga

Kewajipan Suami Untuk Memberi Ganjaran Kepada Isteri Yang Menyusukan Anak

Oleh Fizah Lee  •  22 Sep 2020  •  2 min baca

Mungkin ada dalam kalangan kita yang memahami bahawa tugas dan kewajipan menyusu itu adalah sepenuhnya tanggungjawab si ibu.

Namun, tahukah anda sebenarnya tugas dan kewajipan yang sebenarnya adalah bergantung kepada si bapa juga.

Bagaimana si bapa juga bertanggungjawab ke atas tugas itu? Hal ini kerana, ia adalah termasuk dalam nafkah yang perlu disempurnakan oleh bapa kepada keluarganya.

Mafhum: “Dan ibu-ibu hendaklah menyusukan anak-anak mereka selama dua tahun genap, iaitu bagi orang yang hendak menyempurnakan penyusuan itu; dan kewajipan bapa pula ialah memberi makan dan pakaian kepada ibu itu menurut cara yang sepatutnya.” (Surah Al-Baqarah, 2:233)

Melalui ayat ini, dijelaskan bahawa kewajipan si bapa untuk menyediakan keperluan kepada ibu yang menyusu dengan cara yang terbaik.

Sama ada anak yang disusui itu adalah daripada isteri sendiri mahupun ibu susuan, wajib ke atas si bapa untuk memberi nafkah kepada orang yang menyusukan itu.

Jadi, wajib ke atas si bapa untuk menyediakan keperluan yang terbaik buat si ibu yang menyusukan anaknya. Walaupun mereka merupakan pasangan yang telah bercerai, namun bapa kepada bayi itu perlu memberi upah yang terbaik buat si ibu.

Menurut kitab-kitab fikh juga, semua tanggungan dan nafkah adalah di bawah tanggungjawab suami.

Walaupun si ibu itu reda, tetapi tidak salah untuk memberi imbalan sebagai self-reward kepadanya agar tugasnya itu dihargai.

Ibu merupakan perantara kepada bapa dan anaknya untuk ditunaikan nafkah. Jadi, bapa perlulah melaksanakan tanggungjawabnya dengan baik.

Sebagaimana Baginda SAW diriwayatkan sebagai seorang yang menghormati ibu susuannya, iaitu Halimah Saadiah dan juga menghormati isterinya yang merupakan ibu kepada anak-anaknya.

Jadilah anda suami dan bapa yang sentiasa menghargai isteri dan menunaikan nafkah buat keluarga.

Rujukan:
Mufti Wilayah Persekutuan
Bincang Syariah


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Fizah Lee

Merupakan seorang graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Bahasa Melayu untuk Komunikasi Antarabangsa. Seorang yang suka membaca bahan bacaan dalam bidang sejarah dan motivasi

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami