Keluarga

Pendapat Ulama Berkenaan Waktu Sunat Memberi Nama Bayi

Oleh Fizah Lee  •  14 Sep 2020  •  2 min baca

Bila perlu memberi nama kepada bayi yang baru lahir? Sebagai pasangan yang bakal mempunyai cahaya mata, pasti anda sedang memikirkan perkara ini, bukan?

Bilakah waktu yang tepat untuk mengumumkan nama bayi anda? Ia bukanlah untuk menunjuk-nunjuk atau dengan niat yang salah, tetapi ia merupakan salah satu perbuatan yang boleh mengambil berkat dan pahala sunnah dari perbuatan Nabi SAW.

Sebenarnya, melihat kepada jawapan yang pernah dikeluarkan oleh Mufti Wilayah Persekutuan, nama bayi boleh diberikan pada bila-bila masa sejurus ia dilahirkan.

Menurut perbahahasan ulama juga, tiada waktu yang khusus untuk menamakan bayi. Hukum asalnya adalah harus.

Tetapi, ada waktu-waktu sunat yang boleh dinamakan bayi ini, iaitu ia terbahagi kepada tiga waktu;

#1 – Sunat Pada Hari Ketujuh Kelahiran

Ulama dari mazhab Syafi’e, Hanafi, Maliki dan Hanbali berpendapat bahawa sunat diberikan nama bayi pada hari ketujuh kelahiran. Mereka melihat kepada beberapa hadis Nabi SAW;

Maksud: “Sesungguhnya Nabi SAW memerintahkan untuk memberi nama kepada bayi yang baru dilahirkan pada hari ketujuh daripada hari kelahirannya.” (Hadis Riwayat Tirmizi, no. 2382)

#2 – Sunat Pada Hari Kelahirannya

Sebahagian daripada ulama Mazhab Syafi’e dan Hanbali berpendapat bahawa disunatkan memberi nama pada hari bayi itu dilahirkan.

Daripada Anas bin Malik RA, Nabi SAW bersabda:

Maksud: “Aku telah dikurniakan seorang anak lelaki pada satu malam, maka aku menamakannya dengan nama bapaku, Ibrahim.” (Hadis Riwayat Muslim, no. 2315)

#3 – Disunat Hari Ketujuh Jika Ingin Diakikahkan Pada Hari Tersebut

Menurut sebahagian daripada ulama yang bermazhab Syafi’e, Maliki dan juga Imam al-Bukhari, jika bayi tersebut diniatkan untuk diakikahkan pada hari ketujuh, maka sunat juga diberikan nama pada hari ketujuh.

Namun, jika anak tersebut diniatkan untuk diakikahkan lambat atau tidak diakikahkan, maka boleh mengumumkan nama bayi tersebut pada hari pertama kelahiran.

Kesimpulan

Waktu-waktu tersebut adalah waktu yang sunat. Namun, harus untuk memberikan nama pada bila-bila masa sahaja, tiada masa yang dikhususkan mahupun yang dilarang.

Justeru, boleh sahaja memberikan nama bayi pada hari pertama kelahiran mahupun hari ketujuh.

Rujukan:
Mufti Wilayah Persekutuan


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Fizah Lee

Merupakan seorang graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Bahasa Melayu untuk Komunikasi Antarabangsa. Seorang yang suka membaca bahan bacaan dalam bidang sejarah dan motivasi

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami