Gaya Hidup

Awas! Ini Waktu Jual Beli Yang Diharamkan Pada Hari Jumaat

Oleh Natirah Azira  •  4 Sep 2020  •  2 min baca

Hari Jumaat dianggap sebagai penghulu hari dalam Islam, hari yang penuh dengan keberkatan dan keistimewaan di mana doa-doa dimustajabkan. Malah penghormatan kepada hari Jumaat ini dikhususkan lagi apabila setiap lelaki Muslim perlu bersegera meninggalkan setiap pekerjaan mereka untuk bersegera ke masjid bagi menunaikan solat Jumaat.

Bagi yang masih tidak tahu, para ulama’ sepakat mengharamkan jual beli yang dilakukan setelah dikumandangkan azan kedua, iaitu apabila khatib telah naik ke mimbar untuk menyampaikan khutbah.

Pada zaman permulaan Islam, azan dikumandangkan sekali sahaja iaitu ketika khatib naik ke atas mimbar untuk memulakan khutbah. Azan yang pertama (dikumandangkan ketika masuk waktu) diperkenalkan ketika zaman Saidina Uthman RA kerana pertambahan bilangan umat Islam yang semakin ramai dan ia diamalkan hingga sekarang.

Seruan untuk bersegera dan meninggalkan jual beli ini disandarkan kepada firman Allah yang bermaksud:

“Wahai orang-orang yang beriman! Apabila diserukan azan untuk mengerjakan sembahyang pada hari Jumaat, maka segeralah kamu pergi (ke masjid) untuk mengingati Allah (dengan mengerjakan sembahyang jumaat) dan tinggalkanlah berjual-beli (pada saat itu); yang demikian adalah baik bagi kamu, jika kamu mengetahui (hakikat yang sebenarnya)” (Surah al-Jumu’ah 62:9)

Siapa yang dilarang melakukan jual beli ini?

Mereka yang dilarang untuk melakukan jual beli ini adalah lelaki yang diwajibkan Solat Jumaat sahaja. Wanita, anak kecil dan orang sakit tidak termasuk dalam larangan ini.

Manakala jika dua orang yang melakukan transaksi jual beli, dan salah seorang sahaja yang diwajibkan melakukan solat Jumaat, maka menurut Imam Nawawi, kedua-duanya berdosa meskipun akad jual beli itu sah.

Hal ini kerana, orang yang tidak diwajibkan Solat Jumaat tersebut turut menyebabkan salah seorang lagi lalai daripada menyegerakan solat Jumaat.

Setelah menunaikan solat Jumaat pula, umat Islam diseru untuk menyambung semula pekerjaan yang dilakukan.

“Kemudian setelah selesai sembahyang, maka bertebaranlah kamu di muka bumi (untuk menjalankan urusan masing-masing)…” (Surah Al-Jumuah 62:10)

Usah lalai dengan urusan dan pekerjaan sehingga melanggar perintah Allah. Di sebalik perintah dan larangan Allah ini, sudah tentu ada kebaikan yang tersimpan untuk orang yang beriman dan mentaatinya.

Keuntungan dan nikmat yang Allah berikan pula bukan hanya berupa kesenangan dunia semata-mata. Percayalah bahawa rezeki itu tidak akan lari jika ia sudah ditakdirkan buat kita.


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Natirah Azira

Beliau merupakan graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Al-Quran dan Sunnah. Pernah mendalami bidang Psikologi selama dua tahun dan sekarang sedang menyambung pengajian peringkat Ijazah Sarjana dalam bidang Kaunseling di Universiti Sains Malaysia.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami