Gaya Hidup

Bagaimana Untuk Menjadikan Doa Lebih Mustajab

Oleh Natirah Azira  •  13 Aug 2020  •  2 min baca

Doa adalah bukti bahawa seorang hamba itu memerlukan Tuhan. Allah sangat menyukai orang yang meminta dan berharap kepadaNya. Walau bagaimanapun perlu diingati bahawa doa tidak menafikan usaha yang perlu dilakukan.

Kita pasti pernah mendengar tentang waktu mustajab berdoa contohnya pada sepertiga malam, ketika musafir dan juga ketika sujud dalam solat. Tetapi jika kita tidak berada dalam situasi begitu, apa caranya untuk memustajabkan doa?

Sebenarnya ada rahsia untuk menjadikan doa lebih mustajab.

Pertama, berdoa dengan penuh harap dan yakin.

Ketahuilah bahawa Allah tidak akan mengabulkan doa daripada hati yang lalai. Renungilah sabda Nabi SAW,


ادْعُوا اللَّهَ وَأَنْتُمْ مُوقِنُونَ بِالإِجَابَةِ وَاعْلَمُوا أَنَّ اللَّهَ لاَ يَسْتَجِيبُ دُعَاءً مِنْ قَلْبٍ غَافِلٍ لاَهٍ

“Berdoalah kepada Allah dalam keadaan kamu yakin bahawa ianya akan dimustajabkan. Dan ketahuilah kamu bahawa Allah SWT tidak akan memustajabkan doa yang datang daripada hati yang lalai lagi alpa.” (Riwayat al-Tirmizi, no.3479)

Jika dikira dalam sehari, berapa kali sebenarnya kita berdoa dalam keadaan khusyuk dan tidak lalai? Adakah kita benar-benar menghayati apa yang kita baca. Jika kita berdoa dalam keadaan tergesa-gesa dan laju, sudah pasti apa yang dipinta tidak benar-benar terasa bermakna di hati.

Rasa khusyuk bermula apabila kita cuba bertenang dan berfikir bahawa itulah saat kita benar-benar ingin berkomunikasi dengan Allah. Kita memerlukan sesuatu daripadaNya. Maka perlahankan bacaan doa dan hayati maknanya. Mintalah dengan jujur daripada hati yang paling dalam apa yang benar-benar anda mahukan.

Kedua, berdoa pada waktu senang dan susah.

Janganlah kita mencari bantuan hanya pada masa susah sahaja, dan melupakan Allah pada masa senang. Bahkan berusahalah untuk tidak menambahkan timbangan amalan dengan dosa.

Rasulullah SAW pernah mengingatkan dalam satu hadis bahawa orang yang suka agar Allah mengabulkan doa pada masa susah mestilah turut berdoa pada masa senang.

“Siapa yang suka Allah terima doanya ketika kesukaran dan kepayahan, maka hendaklah dia membanyakkan doa pada masa kemewahan dan kesenangan” (Riwayat Al-Tirmizi, no.3382 dan Abu Ya’la dalam Musnadnya, no.6396)

Demikianlah dua cara mudah yang boleh dilakukan bagi memustajabkan doa yang dipohon kepada Allah. Yakinlah bahawa Allah mahu dan mampu untuk mengabulkan, tinggal saja kita sendiri yang benar-benar bersungguh-sungguh berdoa atau tidak.

Baca juga:

  1. Usah Menunggu Waktu Sukar, Banyakkan Berdoa Waktu Senang
  2. Allah Menolak Doa Kerana 3 Perkara Ini


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Natirah Azira

Beliau merupakan graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Al-Quran dan Sunnah. Pernah mendalami bidang Psikologi selama dua tahun dan sekarang sedang menyambung pengajian peringkat Ijazah Sarjana dalam bidang Kaunseling di Universiti Sains Malaysia.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami