Ibadah

Doa Yang Sangat Sesuai Dibaca Pada Hari Arafah

Oleh Natirah Azira  •  30 Jul 2020  •  2 min baca

Mungkin ramai yang mengambil peluang untuk berpuasa pada hari ini, Hari Arafah – hari yang dinyatakan antara hari yang paling disukai oleh Allah dalam bulan Zulhijjah. Rasulullah SAW mengkhabarkan kepada kita bahawa berpuasa pada hari ini akan menghapus dosa setahun yang lalu dan setahun yang akan datang.

Pada hari ini juga setiap orang disarankan untuk banyak berdoa memohon ampun kepada Allah, atau boleh juga berdoa dengan apa jua yang diingini. Hal ini kerana sebaik-baik doa yang dipohon adalah pada hari Arafah. Orang yang berpuasa pula pada hari ini mendapat keistimewaan yang berganda iaitu doa yang mustajab kerana berpuasa dan juga kerana Hari Arafah sendiri.

Kita juga tidak perlu mengikut waktu wukuf di Arafah untuk berdoa kerana waktu wukuf hanya khas untuk orang yang mengerjakan haji. Hakikatnya seluruh hari Arafah adalah hari mustajab doa.

خَيْرُ الدُّعَاءِ دُعَاءُ يَوْمِ عَرَفَةَ

Maksud: “Sebaik-baik doa adalah doa pada hari Arafah.” (Hadis Riwayat Tirmizi, 3509)

Doa yang banyak dibaca oleh Nabi SAW dan para sahabat adalah:

لا إلهَ إِلاَّ اللهُ وَحْدَهُ لاَ شَريكَ لَهُ ، لَهُ المُلْكُ وَلَهُ الحَمْدُ ؛ وَهُوَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ

(La ilaaha illaAllah wahdahu la syariikalahu, lahul mulku walahul hamdu, wahuwa ‘ala kulli syai’in Qadiir)

Maksud: “Tidak ada Tuhan yang berhak disembah selain Allah Yang Maha Esa, tidak ada sekutu bagiNya, milikNya segala kekuasaan dan bagiNya segala pujian, dan Dialah Yang Maha Kuasa atas setiap sesuatu.”

Selain itu, jika anda ingin memecahkan sedikit rutin berdoa dengan doa yang jarang-jarang diucapkan, boleh juga berdoa dengan doa ini:

اللَّهُمَّ اجْعَلْ في قَلْبِي نُورًا، وفي بَصَرِي نُورًا، وفي سَمْعِي نُورًا، وعَنْ يَمِينِي نُورًا، وعَنْ يَسارِي نُورًا، وفَوْقِي نُورًا، وتَحْتي نُورًا، وأَمامِي نُورًا، وخَلْفِي نُورًا، واجْعَلْ لي نُورًا

“Ya Allah, jadikanlah di dalam hatiku cahaya, dan di pandanganku cahaya, dan pada pendengaranku cahaya, dan dari kananku cahaya, dan dari kiriku cahaya, dan di atasku cahaya, dan di bawahku cahaya, dan di depanku cahaya, dan di belakangku cahaya, berilah aku cahaya.” (Sahih Bukhari, no. 6316)

Ini adalah doa yang biasa dibaca oleh Rasulullah SAW ketika bangun untuk menunaikan solat Subuh. Ia boleh dibaca juga pada bila-bila masa, lebih-lebih lagi dalam masa yang berbaki sebelum kita memasuki gerbang 10 Zulhijjah.


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Natirah Azira

Beliau merupakan graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Al-Quran dan Sunnah. Pernah mendalami bidang Psikologi selama dua tahun dan sekarang sedang menyambung pengajian peringkat Ijazah Sarjana dalam bidang Kaunseling di Universiti Sains Malaysia.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami