Inspirasi

Bolehkah Menyandarkan Segala Keputusan Kepada Allah?

Oleh Natirah Azira  •  30 Jul 2020  •  2 min baca

Pernahkah anda mendengar kenyataan segelintir orang yang kerap menyandarkan perbuatan buruk yang dilakukan mereka kepada takdir. Mereka seolah-olah memberi alasan bahawa tindakan yang dilakukan mereka telah ditakdirkan oleh Allah. Mereka menganggap bahawa diri mereka hanyalah pelakon di dunia ini sedangkan Allah adalah ‘pengarahnya’.

“Allah yang takdirkan benda ni jadi, bukan aku yang nak.”

Bahkan alasan ini digunakan dalam semua hal yang dilakukan dalam hidup, sama ada baik atau buruk, tidak kira ia patut atau tidak patut.

Ucapan sebegini seolah-olah menyalahkan Allah dalam hal-hal dilakukan. Contohnya apabila seseorang itu ingin berkahwin lain tanpa kerelaan isteri pertama. Kata mereka, Tuhan telah mempertemukan jodoh mereka berdua, jadi mereka tidak bersalah.

Atau apabila seseorang itu ingin menipu, lalu berhujah bahawa Allah telah mentakdirkan perkara itu, maka ia terjadi.

Adakah perbuatan menyandarkan kepada Allah ini tepat dan dibenarkan dalam agama sebenarnya?

Hakikat yang harus kita tahu bahawa dalam penentuan takdir, seorang manusia itu masih mempunyai ruang untuk memilih dan mempunyai kemampuan berikhtiar. Kerana itulah, kita dianugerahkan dengan otak dan keupayaan berfikir bagi menimbang hal yang baik dan buruk dalam membuat keputusan.

Ilmu Allah membenarkan apa yang akan berlaku dan bukan memaksa supaya sesuatu itu berlaku. Perumpamaan yang dinyatakan oleh Pihak Mufti Wilayah Persekutuan juga menarik untuk diceritakan kembali.

Persoalan ini boleh diibaratkan seperti ilmu seorang guru yang amat mengenali setiap anak muridnya, siapa antara mereka yang akan berjaya dan siapa yang akan gagal. Tetapi, bukan ilmu si guru yang menyebabkan mereka berjaya atau gagal kerana di akhirnya yang menentukan berjaya atau gagal adalah usaha mereka sendiri.

Ramai sebenarnya yang tersilap memahami isu qada’ dan qadar ini. Imam An-Nawawi menyebutkan daripada Imam Al-Khattabi bahawa ramai yang menyangka bahawa ia adalah paksaan dan tekanan Allah SWT ke atas hambanya sedangkan ia adalah sebaliknya. Allah hanya mempermudahkan suatu itu terjadi berdasarkan pilihan mereka.

Sayyiduna Abdullah bin Umar r.anhu pula pernah ditanya tentang orang yang melakukan perbuatan buruk dan ada yang menjawab bahawa ia adalah dalam ilmu Allah. Beliau jadi marah sambil berkata, “Demikian itu dalam ilmu Allah tetapi bukan ilmu Allah yang menyebabkan mereka melakukan perbuatan buruk itu”.

Justeru, fahamilah perihal takdir ini dengan sebenarnya. Kita masih mempunyai ruang untuk memilih sama ada ingin melakukan sesuatu atau tidak. Usah menyandarkan segala tindakan dan keputusan yang dilakukan kepada Allah padahal sebenarnya hanya ingin menutup kekurangan dan kelemahan diri sendiri.

Rujukan:
Mufti Wilayah Persekutuan


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Natirah Azira

Beliau merupakan graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Al-Quran dan Sunnah. Pernah mendalami bidang Psikologi selama dua tahun dan sekarang sedang menyambung pengajian peringkat Ijazah Sarjana dalam bidang Kaunseling di Universiti Sains Malaysia.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami