Berita

Solat Jumaat 2 Sesi Bergantung Kepada Pentadbiran Agama Negeri

Oleh Natirah Azira  •  20 Jul 2020  •  1 min baca

Seperti yang telah diputuskan dalam Mesyuarat Khas Jawatankuasa Muzakarah Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia (MKI), solat Jumaat secara umumnya diadakan dalam satu sesi sahaja.

Hal tersebut akan diikuti di peringkat Wilayah Persekutuan. Walau bagaimanapun, menurut Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri, pentadbiran agama negeri masih boleh menentukan sama ada solat Jumaat dua sesi diperlukan atau tidak di negeri masing-masing.

Selain itu, ruang solat juga tidak terhad kepada dewan utama solat sahaja malah terbuka di kawasan masjid yang lain seperti ruang tepi masjid atau kawasan berkhemah yang ada di perkarangan masjid.

Sumber:
Bernama


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Natirah Azira

Beliau merupakan graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Al-Quran dan Sunnah. Pernah mendalami bidang Psikologi selama dua tahun dan sekarang sedang menyambung pengajian peringkat Ijazah Sarjana dalam bidang Kaunseling di Universiti Sains Malaysia.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami