Berita

Keputusan Pembatalan Ujian Penilaian Kelas KAFA Untuk Menjamin Keselamatan Murid

Oleh Fizah Lee  •  17 Apr 2020  •  1 min baca

Terkini, Perutusan Khas Menteri di Jabatan Perdana Menteri Hal Ehwal Agama telah memutuskan bahawa Ujian Penilaian Kelas KAFA (UPKK) bagi tahun 2020 adalah dibatalkan.

Jabatan Kemajuan Agama Islam Malaysia (JAKIM) telah memutuskan bahawa pembukaan sesi persekolahan KAFA di seluruh negara adalah tertakluk kepada Kementerian Pelajaran Negara.

Perlaksanaan Ujian Penilaian Kelas KAFA (UPKK) bagi subjek bertulis adalah dibatalkan di seluruh negara. Ujian yang sepatutnya dijalankan pada 28 September sehingga 1 Oktober 2020 dibatalkan bagi mengambil kira kesihatan para pelajar.

JAKIM akan menetapkan sebuah kaedah pentaksiran baharu bagi menggantikan ujian bertulis tersebut.

Hal ini ekoran daripada pandemik COVID-19 yang telah menjejaskan beberapa sektor termasuklah sesi persekolahan yang masih lagi ditutup.

Keputusan yang diambil adalah berdasarkan perkembangan semasa serta nasihat daripada Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan Majlis Keselamatan Negara (MKN).

Sebelum ini, YB Menteri Kanan Pendidikan telah memutuskan bahawa peperiksaan UPSR dan PT3 dibatalkan, manakala SPM, SVM, STPM dan STAM pula akan ditunda sehingga tahun 2021.


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Fizah Lee

Merupakan seorang graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Bahasa Melayu untuk Komunikasi Antarabangsa. Seorang yang suka membaca bahan bacaan dalam bidang sejarah dan motivasi

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami