Ibadah

Cara Kiraan Fidyah Yang Perlu Anda Tahu

Oleh Natirah Azira  •  13 Apr 2020  •  2 min baca

Fidyah adalah bayaran denda yang dikenakan terhadap seorang individu muslim yang meninggalkan puasa Ramadan, kemudian tidak sempat menggantikan puasa sehingga masuk Ramadan berikutnya.

Dalam perkongsian yang lalu, Tzkrh telah berkongsi dengan para pembaca berkenaan siapakah yang perlu membayar fidyah serta isu fidyah yang lain.

Kadar kiraan 1 fidyah bersamaan satu cupak makanan ruji di tempat tersebut atau diganti dengan harga satu cupak (beras) yang telah ditetapkan oleh pihak majlis agama Islam atau pemerintah.

Contoh situasi:

Contohnya jika seseorang telah meninggalkan 4 hari puasa Ramadan pada tahun lepas, kemudian melengahkan masa sehingga tidak sempat qada’ puasa sehingga masuk ke Ramadan tahun ini, maka dia perlu menggantikan puasa serta membayar fidyah berdasarkan bilangan hari yang ditinggalkan.

Contoh kiraan bagi situasi di atas adalah seperti berikut:

Harga bagi satu cupak = RM 3.00

RM 3.00 (1 cupak) x 4 hari = RM 12.00

Bagaimana pula jika dia tidak membayar fidyah tersebut sehingga berlalu beberapa tahun. Adakah dia perlu menggandakan bayaran fidyah?

Dalam hal ini ulama berbeza pendapat sama ada perlu menggandakan atau tidak. Ada dua keadaan yang diputuskan.

1. Tidak Perlu Digandakan

Jika dia tidak berkemampuan, maka tidak perlu menggandakan fidyah. Walaupun telah berlalu beberapa tahun dan masih belum membayar fidyah – dia hanya perlu menggantikan puasa dan membayar fidyah mengikut bilangan hari yang ditinggalkan.

2. Perlu Digandakan

Hal ini adalah lebih baik jika dia berkemampuan serta mempunyai kewangan yang stabil dan mencukupi. Ia juga dapat mengeluarkan seseorang daripada keraguan dan juga khilaf.

Maka jika seorang tidak membayar fidyah sehingga 3 tahun (tidak membayar fidyah sehingga telah bertemu 3 kali Ramadan), maka dia perlu menggandakan fidyah tersebut dengan cara kiraan seperti berikut:

RM 3.00 (1 cupak) x 4 hari x 3 tahun = RM36.00

Demikianlah hal-hal yang perlu difahami berkenaan bayaran fidyah dan juga cara pengiraannya.

Kini, banyak cara yang lebih mudah untuk kita mengira fidyah. Sesetengah laman web agama Islam contohnya laman web Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) juga telah menyediakan sistem kiraan yang cepat. Hanya perlu memasukkan maklumat seperti bilangan hari puasa yang ditinggalkan serta tahun yang telah berlalu, ia boleh terus menyemak bayaran yang perlu dibayar.

Fidyah adalah denda dan boleh menjadi hutang apabila tidak dibayar. Justeru berhati-hatilah dalam urusan ibadah yang memerlukan bayaran seumpama ini.


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Natirah Azira

Beliau merupakan graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Al-Quran dan Sunnah. Pernah mendalami bidang Psikologi selama dua tahun dan sekarang sedang menyambung pengajian peringkat Ijazah Sarjana dalam bidang Kaunseling di Universiti Sains Malaysia.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami