Berita

Solat Jumaat Dan Solat Berjemaah Ditangguhkan Bermula 17 Mac Sehingga 26 Mac 2020

Oleh Firdaus  •  16 Mar 2020  •  1 min baca

Lanjutan daripada penularan wabak Covid-19 yang meningkat dari hari ke hari, kini Menteri Di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Dr Zulkifli Mohamad Al Bakri telah berkongsi beberapa pengumuman baru berkaitan aktiviti keagamaan di masjid dan surau.

Melalui mesyuarat dan perbincangan yang telah dilakukan, beberapa keputusan telah diambil, termasuk antaranya adalah:

 • Semua aktiviti di masjid dan surau ditangguhkan bermula 17 Mac 2020 hingga 26 Mac 2020 ini – termasuk solat Jumaat dan solat berjemaah.
 • Jawatankuasa masjid dan surau disarankan membuat operasi pembersihan dan penyahkuman sebagai langkah keselamatan mengelakkan jangkitan. Sekiranya berlaku kematian akibat Covid-19, pengurusan jenazah hendaklah dilaksanakan mengikut keputusan Muzakarah Jawatankuasa Fatwa MKI kali ke-107 yang bersidang pada 10-11 Februari 2015 mengenai hukum Pengurusan Jenazah Orang Islam yang Disyaki atau Disahkan Dijankiti Virus Ebola di Malaysia. Kelonggaran diberikan sekiranya ada kemungkinan wujud kemudaratan kepada nyawa manusia yang menguruskan jenazah. Jenazah boleh diuruskan melalui prosedur tayammum diatas permukaan beg jenazah atau pembalut plastik yang membalut jenazah tersebut.
 • Seperti biasa, pelaksanaan kedua-dua perkara ini turut tertakluk kepada pertimbangan pihak berkuasa agama di setiap negeri.


  Kongsikan Artikel Ini

  Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

  Kempen Dakwah Digital

  Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

  Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

  Langgan Siri Tazkirah

  Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

  Ikuti Kami