Keluarga

Hukum Menggunakan Tabung Sperma Daripada Suami Yang Telah Meninggal Dunia

Oleh Natirah Azira  •  4 Mar 2020  •  1 min baca

Seiring dengan perkembangan teknologi dan kemajuan dunia, saban hari ada sahaja penemuan dan kaedah baru dalam dunia perubatan yang memudahkan urusan kehidupan. Proses In-vitro Fertilisation (IVF) adalah salah satu contoh kaedah yang sudah diguna pakai secara meluas bagi tujuan mendapatkan zuriat. Ovum dan sperma akan disenyawakan di luar rahim mengikut prosedur makmal yang tertentu dan akan dimasukkan semula ke dalam rahim wanita.

Hukumnya harus dalam Islam dengan syarat ovum dan sperma tersebut mestilah daripada pasangan suami isteri yang sudah sah berkahwin.

Bagaimana pula jika pasangan suami isteri menjalani rawatan kesuburan dan suami menyimpan tabung sperma untuk kegunaan pada masa hadapan? Jika ditakdirkan suami meninggal dunia, adakah boleh melakukan proses pensenyawaan dengan menggunakan sperma tersebut?

Muzakarah Fatwa Kebangsaan menghukumkan haram bagi seorang balu menggunakan sperma suami yang telah meninggal dunia untuk mengandung sama ada ia dilakukan dengan kaedah in-vitro (luar rahim) atau in-vivo (dalam rahim).

Hal ini kerana, sesebuah perkahwinan itu dikira telah tamat dengan berlakunya kematian. Ikatan yang halal di dunia telah terputus, maka apa jua proses persenyawaan yang berlaku selepas itu dikira haram.

Justeru, tabung sperma milik suami yang telah meninggal dunia tidak lagi boleh digunakan dan perlu dihapuskan. Wallahua’lam.

Rujukan:
Mufti Wilayah


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Natirah Azira

Beliau merupakan graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Al-Quran dan Sunnah. Pernah mendalami bidang Psikologi selama dua tahun dan sekarang sedang menyambung pengajian peringkat Ijazah Sarjana dalam bidang Kaunseling di Universiti Sains Malaysia.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami