Inspirasi

Allah Menguji Pada Kadar Yang Mampu Kita Hadapi

Oleh Natirah Azira  •  6 Jan 2020

وَلَنَبْلُوَنَّكُم بِشَيْءٍ مِّنَ الْخَوْفِ وَالْجُوعِ وَنَقْصٍ مِّنَ الْأَمْوَالِ وَالْأَنفُسِ وَالثَّمَرَاتِ ۗ وَبَشِّرِ الصَّابِرِينَ

“Demi sesungguhnya! Kami akan menguji kamu dengan sedikit perasaan takut (kepada musuh) dan (dengan merasai) kelaparan, dan (dengan berlakunya) kekurangan dari harta benda dan jiwa serta hasil tanaman. Dan berilah khabar gembira kepada orang-orang yang sabar” (Surah Al-Baqarah 2:155)

Perhatikan perkataan وَلَنَبْلُوَنَّكُم yang disebutkan dalam ayat di atas, ia sebuah perkataan yang menunjukkan kepastian bahawa Allah pasti akan menguji. Justeru setiap orang tidak akan terlepas daripada ujian tersebut, bezanya hanya cara Allah menguji.

Apakah jenis ujian-ujian tersebut?

Salah satu yang sering kita alami adalah ujian ketakutan. Takut kepada orang, takut jika hilang rakan, keluarga, takut jika tidak punya wang, takut dengan masa depan yang belum pasti serta bermacam-macam ketakutan lagi.

Namun suatu yang perlu kita yakini – Allah menguji pada kadar yang mampu kita hadapi.


Kongsikan Video Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan video ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Natirah Azira

Beliau merupakan graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Al-Quran dan Sunnah. Pernah mendalami bidang Psikologi selama dua tahun dan sekarang sedang menyambung pengajian peringkat Ijazah Sarjana dalam bidang Kaunseling di Universiti Sains Malaysia.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami