Inspirasi

Allah Menyebut Nama Hamba Yang Dicintai Kepada Malaikat

Oleh Natirah Azira  •  3 Dec 2019  •  2 min baca

Pasti bangga dan terharu rasanya apabila diri kita dikenali oleh orang-orang besar. Pernah beberapa kali tular berita apabila permaisuri agong menegur rakyat jelata di media sosial – jika teguran sebegitu pasti sudah cukup membuat kita berasa bangga, apatah lagi jika diri kita dikenali bukan hanya oleh kerabat diraja, orang berpangkat besar malah disebut sendiri oleh Allah.

Hal ini pernah terjadi kepada Ubay bin Kaab, seorang penulis dan pencatat wahyu. Namanya pernah disebut sendiri oleh Allah dan disampaikan melalui Rasulullah SAW.

“Wahai Ubay, Jibril menyuruhku untuk membacakan ayat Al-Quran kepadamu”

Dengan penuh takjub dan terkejut Ubay menjawab, “Allah menyebut namaku kepadamu?”

“Ya, dia menisbahkanmu kepada malaikat tertinggi” (Yakni, menyebutkan namanya kepada malaikat yang paling tinggi).

Lalu Rasulullah SAW menyampaikan ayat Al-Quran kepada Ubay untuk dicatatnya iaitu Surah Bayyinah daripada ayat 1 hingga 8.

Ubay menangis terharu dan bahagia kerana keutamaan yang diberikan oleh Allah kepadanya. Ubay juga merupakan sahabat yang mencadangkan agar ayat-ayat Al-Quran yang ditulis pada tulang, kulit dan pelepah kurma dikumpulkan menjadi satu mushaf Al-Quran sahaja.

Ketahuilah apabila Allah mencintai seseorang hamba, maka Allah akan memanggil Jibril, dan memberitahu Jibril supaya mencintai juga hamba itu. Jibril pula akan mengumumkan kepada seluruh makhluk di langit supaya turut mencintainya. Hadis ini disebutkan sendiri dalam Kitab Sahih Al Bukhari dan Muslim.

“Apabila Allah mencintai seorang hamba maka Dia menyeru, sesungguhnya Allah mencintai fulan maka cintailah ia. Lalu Jibril mencintainya. Kemudian Jibril menyeru penghuni langit, sesungguhnya Allah mencintai fulan maka cintailah ia oleh kalian. Lalu penghuni langit mencintainya. Kemudian diberikan padanya penerimaan di bumi.” (HR Al Bukhari dan Muslim dari Abu Hurairah R.anhu, lafaz milik Al-Bukhari)

Wallahua’lam.


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Natirah Azira

Beliau merupakan graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Al-Quran dan Sunnah. Pernah mendalami bidang Psikologi selama dua tahun dan sekarang sedang menyambung pengajian peringkat Ijazah Sarjana dalam bidang Kaunseling di Universiti Sains Malaysia.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami