Inspirasi

Usaha Pasangan Ini Menanam Pokok Memulihkan Hutan Di Brazil

Oleh Natirah Azira  •  2 Dec 2019  •  2 min baca

Cuaca tidak menentu. Hutan besar di dunia, Amazon terbakar. Plastik-plastik juga dijumpai di lautan terdalam, Mariana Trench sedalam 36,000 kaki.

Inilah kesan tangan manusia yang banyak menghasilkan bahan plastik, dan menggunakan kemudahan alam yang ada dengan sewenang-wenangnya. Kemarahan para aktivis alam sekitar akhirnya meledak beberapa bulan yang lalu apabila Greta Thunbergh, aktivis alam sekitar dari Sweden bertindak melancarkan demonstrasi dan menyeru seluruh dunia mengadakan protes kepada perubahan iklim dunia.

Mungkin kita perlu belajar daripada dua insan kreatif ini, Sebastiao Salgado, seorang jurugambar profesional dan isterinya Lelia Deluiz, apabila mereka mengambil inisiatif untuk mula menanam pokok di satu daerah di Fazenda Bulcao, Brazil pada penghujung tahun 90-an.

Kredit gambar dari noonecares.me

Cerita Sebastiao, apabila beliau pulang untuk menetap di tanah airnya, dia terkejut kerana mendapati kawasan itu telah gondol dan kering.

“Hanya 0.5% daripada kawasan ini diliputi pokok. Ketika itu isteri saya mendapat idea untuk menanam semula hutan ini. Apabila kami mula melaksanakannya, serangga, burung dan ikan mula kembali, dan dengan ‘lahirnya’ semula pokok-pokok ini, saya juga seperti ‘dilahirkan’ kembali. Itulah saat yang paling penting dan bermakna”

Bermula pada tahun 1998, kedua-dua pasangan ini mengasaskan Instituto Terra, satu badan yang menumpukan kepada usaha untuk menghidupkan semula tanah yang kering dengan menanam pokok-pokok baru.

Selepas hampir 20 tahun, hutan-hutan telah tumbuh semula dan segalanya kembali seperti sediakala. Sebanyak 172 jenis burung telah kembali, begitu juga dengan 33 spesies mamalia, 293 spesies tumbuh-tumbuhan, 15 spesies reptilia, dan 15 spesies amfibia. Keseluruhan ekosistem telah berjaya dipulihkan.

Kredit gambar dari taschen.com

Mungkin kita fikir bahawa tidak banyak yang boleh kita lakukan pada situasi kita sekarang. Namun ia tidak bermakna kita tidak boleh melakukan apa-apa.

Sebuah universiti tempatan iaitu Universiti Islam Antarabangsa Malaysia sudah memulakan gerakan ‘no-plastic’ dengan mengambil inisiatif untuk ‘mengharamkan’ setiap premis makanan di dalam universiti daripada menggunakan plastik dan straw. Selain itu air mineral juga tidak lagi dijual di kiosk. Alternatifnya adalah dengan menyediakan mesin penapis air yang bersih di kafe serta menggalakkan para pelajar membawa bekas makanan sendiri apabila ingin membeli makanan.


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Natirah Azira

Beliau merupakan graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Al-Quran dan Sunnah. Pernah mendalami bidang Psikologi selama dua tahun dan sekarang sedang menyambung pengajian peringkat Ijazah Sarjana dalam bidang Kaunseling di Universiti Sains Malaysia.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami