Sejarah

Masjid Wazir Khan Dibina Dengan Warisan Mughal

Oleh Fizah Lee  •  28 Nov 2019  •  2 min baca

Tahukah anda, selain Masjid Badshahi yang terbesar di Pakistan, terdapat sebuah lagi masjid yang dibina terlebih dahulu sebelumnya dan dinamakan dengan nama arkitek tersebut.

Masjid tersebut ialah Masjid Wazir Khan yang terletak di Kota Lahore dan merupakan masjid kedua terbesar selepas Masjid Badshahi dan yang tertua di Pakistan.

Pembinaan masjid ini telah dibina pada 1634 sehingga 1641, iaitu sejak zaman Dinasti Mughal sewaktu pemerintahan Sultan Shah Jehan.

Arkitek yang membinanya ialah Syeikh Ilamudin Al-Ansari Alias Wazir Khan yang menjawat jawatan sebagai Gabenor Punjab pada waktu itu. Malah, dikatakan bahawa beliau telah membina beberapa masjid selain daripada karyanya terhadap Wazir Khan.

Masjid ini pada asalnya hanya digunakan sebagai Solat Jumaat dan tempat ibadah para gabenor, namun setelah diubah suai kembali, ia dibuka kepada umum dan sehingga kini jemaah tidak putus-putus menghadirinya.

Terdapat pelbagai kemudahan penting yang turut dibina di situ termasuklah ruang untuk mengadakan kuliah, tempat santai para jemaah yang dibina di hadapan masjid dengan pancutan air kolam yang menenangkan, ruang parkir yang luas dan juga tempat wuduk yang selesa.

Seni bina yang mengekalkan warisan Mughal dan Punjab sungguh menarik perhatian mata yang memandang dengan dihiasi batu-batu dan ukiran khat yang cukup indah.

Kini, walaupun ia kelihatan klasik kerana hasil binaannya yang sudah lama, namun ia masih lagi menjadi tumpuan pelancong dan penduduk tempatan bagi menunaikan solat dan melihat sejarah yang ada.

Buat anda yang berminat untuk melihat warisan peninggalan Mughal, boleh meletakkan masjid ini sebagai salah satu senarai destinasi percutian anda.

Rujukan:
Masjid Wazir Khan


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Fizah Lee

Merupakan seorang graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Bahasa Melayu untuk Komunikasi Antarabangsa. Seorang yang suka membaca bahan bacaan dalam bidang sejarah dan motivasi

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami