Berita, Keluarga

Festival Sastera Kanak-Kanak 2019 – Usaha Menerapkan Sastera Dalam Pembelajaran

Oleh Fizah Lee  •  30 Sep 2019  •  2 min baca

Perpustakaan Negara Malaysia sekali lagi bakal menganjurkan Festival Sastera Kanak-Kanak 2019 dengan temanya ‘Jelajahi Dunia Dengan Membaca.’

Ia bakal diadakan pada 4 hingga 6 Oktober 2019 dengan pelbagai aktiviti menarik seperti Bengkel Genius Sifir, Sesi Bercerita, Bengkel Buku Kanak-Kanak dan banyak lagi.

Ia merupakan anjuran bersama Malaysia Book Industry Council (MBIC), Industry of Tourism and Council Malaysia, Perbadanan Kota Buku dan Persatuan Penerbit Buku Malaysia.

Program ini dianjurkan bagi menunjukkan sokongan Kuala Lumpur sebagai Ibu Kota Buku Dunia UNESCO 2020 sekali gus menjadikan sastera kanak-kanak dan awal remaja sebagai sebuah komponen penting untuk menyokong pembelajaran sepanjang hayat.

Ia juga untuk melatih dan membantu mengembangkan pengkaryaan terhadap sastera kanak-kanak dengan pendedahan yang khusus terhadap ilmu ini.

Festival Sastera Kanak-Kanak ini telah diadakan bermula 2012, 2014 dan berlangsung sehingga kini dengan menggunakan tema yang berbeza setiap tahun.

Ia juga telah menggabungkan pelbagai elemen seperti Interaktif, Kebudayaan, Bengkel dan juga jualan yang dilihat mampu memberikan kesan yang positif kepada kanak-kanak sendiri selain memberi ruang kepada ibu bapa untuk meluangkan masa bersama.

Mereka telah mensasarkan lebih kurang 50 000 orang setiap kali festival dengan sasaran pengunjung seperti kanak-kanak, guru, ibu bapa dan orang kurang upaya.

Untuk anda yang berminat melihat sendiri majlis perasmian festival ini, boleh terus ke Perpustakaan Negara Malaysia pada 4 Oktober depan, bermula pukul 8.30 pagi dengan diiringi beberapa aktiviti menarik selepasnya.

Manakala, untuk melakukan pendaftaran bagi sesi Pertandingan Bercerita untuk kanak-kanak yang berumur 7-9 tahun, 10-12 tahun atau Bengkel Melukis Komik, boleh dilakukan secara terus di laman Festival Sastera Kanak-Kanak.

Untuk maklumat lanjut, anda boleh layari Festival Sastera Kanak-Kanak 2019 atau Perpustakaan Negara Malaysia .


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Fizah Lee

Merupakan seorang graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Bahasa Melayu untuk Komunikasi Antarabangsa. Seorang yang suka membaca bahan bacaan dalam bidang sejarah dan motivasi

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami