Ibadah

Dengan 2 Cara Ini, Tidak Mustahil Untuk Berubah

Oleh Natirah Azira  •  8 Apr 2019  •  2 min baca

Kita sentiasa menginginkan kebaikan hari demi hari. Kita mahu esok lebih baik daripada hari ini. Kita mahu esok masalah telah selesai, kita mahukan hidup jadi lebih baik. Untuk berubah, ada dua elemen utama yang diperlukan; pertama kemahuan, dan kedua kesungguhan. Dalam satu perkongsian, Mufti Menk menyarankan dua cara untuk seseorang itu berubah.

#1- Melakukan Perubahan Dengan Kadar Segera

Jika kita mahu berubah, maka ambil lah langkah dengan segera. Usah berlengah-lengah. Syaitan akan menggoda kita dan membuatkan kita melambat-lambatkan taubat, melambatkan perubahan.

Qadhi ‘Iyadh rahimahullah melaporkan bahawa beliau pernah melakukan hal-hal yang dilarang oleh Allah. Namun pada suatu hari beliau mengambil keputusan untuk terus berubah setelah mendengar satu firman Allah yang berbunyi:

“Belum sampaikah lagi masanya bagi orang-orang yang beriman, untuk khusyuk hati mereka mematuhi peringatan dan pengajaran Allah serta mematuhi kebenaran (Al-Quran) yang diturunkan (kepada mereka)?…” (Surah Al-Hadid 57:16)

Tidakkah kita terfikir bahawa petunjuk sebenarnya sentiasa ada di sekeliling kita – melalui orang-orang yang kita jumpa, nasihat-nasihat baik yang kita dengar, sama ada secara sengaja atau tidak sengaja. Cuma kita perlu membuka mata hati untuk ‘menerima’nya.

#2- Melakukan Perubahan Secara Perlahan-Lahan

Cara ini boleh dilakukan dengan melakukan satu demi satu perubahan setiap hari. Jika hari ini kita masih bersikap kasar dengan ahli keluarga, suka melontarkan kata-kata kesat dan sebagainya – maka mulalah dengan cara mendiamkan diri saat marah, atau boleh menjauhkan diri sebentar, kemudian barulah boleh belajar untuk bercakap dengan baik. Jika ada rasa untuk memaki, maka praktikkan kembali ‘diam’. Sehingga akhirnya kita mampu mengawal rasa marah.

Jika hari ini kita tidak solat, maka mulalah walau dengan hanya mengambil wuduk. Esok kita mula untuk menunaikan satu waktu solat. Kemudian satu lagi, dan satu lagi sehingga akhirnya solat menjadi satu ibadah yang tak mampu lagi untuk ditinggalkan. Hingga kita akhirnya dapat merasa betapa perlunya hati kepada solat.

Allah tahu jika hati kita mahukan kebaikan. Percayalah Allah akan melorongkan jalan dengan lebih mudah. Sehingga tanpa sedar kita telah berada di atas ‘jalan lurus’ yang sering kita pohonkan iaitu “Tunjukkanlah kami jalan yang lurus” – (Surah Al- Fatihah 1:6)

Sumber: IluvUAllah


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Natirah Azira

Beliau merupakan graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Al-Quran dan Sunnah. Pernah mendalami bidang Psikologi selama dua tahun dan sekarang sedang menyambung pengajian peringkat Ijazah Sarjana dalam bidang Kaunseling di Universiti Sains Malaysia.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami