Ibadah

Ke Mana Kita Habiskan Waktu Malam?

Oleh Natirah Azira  •  27 Jan 2019

Dikatakan oleh ulama’ terdahulu bahawa apabila seseorang sudah mencapai usia 40 tahun, tilam tempat tidur akan dilipat – supaya mereka tidak tidur di atas tempat yang selesa bagi memudahkan bangun solat malam.

Orang yang tahu kenikmatan malam hari, berasa susah hati apabila tiba siang kerana waktu siang terlalu banyak gangguan, sedangkan waktu malam waktu yang sesuai untuk bermunajat kepada Allah.

Usahakanlah untuk bangun solat malam sekurang-kurangnya sekali dalam seminggu – dan beristiqamahlah dengan amalan tersebut walaupun sedikit.

Sumber video: Cocombee


Kongsikan Video Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan video ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Natirah Azira

Beliau merupakan graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Al-Quran dan Sunnah. Pernah mendalami bidang Psikologi selama dua tahun dan sekarang sedang menyambung pengajian peringkat Ijazah Sarjana dalam bidang Kaunseling di Universiti Sains Malaysia.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami