Inspirasi

Perumpamaan Dunia Yang Disebutkan Oleh Imam Al-Ghazali

Oleh Natirah Azira  •  23 Jan 2019

Bermacam-macam perumpamaan telah diberi tentang kehidupan dunia. Imam Al-Qurtubi pernah berkata bahawa hal dunia yang akan dibawa ke dalam kubur hanyalah kain kafan. Segala hal lain akan ditinggalkan.

Imam Al-Ghazali pula berkata bahawa kehidupan dunia seperti ketika seorang lelaki berada di dalam hutan. Apabila dia memandang ke belakang, ada harimau yang mengejarnya. Lalu dia berlari dan terjatuh ke dalam lubang. Dia sempat berpaut pada tali yang ada di situ. Di bawah ada ular yang menunggu. Di atas pula ada harimau.

Pada tali tersebut pula ada tikus hitam dan putih yang menggigit. Tiba-tiba lelaki tersebut melihat ada sarang lebah yang tergantung – dia mengambil secalit madu lalu menghisapnya – dan kerana rasa madu yang manis, dia lalu terlupa segala bahaya yang ada.

Imam Ghazali berkata, harimau ibarat kematian yang sentiasa mengejar. Ular ibarat kubur yang sesiapa sahaja akan terjatuh ke dalamnya. Tali tersebut ialah kehidupan. Tikus hitam dan putih ibarat malam dan siang yang silih berganti. Dan akhirnya madu tersebut ibarat dunia yang memperdayakan.


Kongsikan Video Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan video ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Natirah Azira

Beliau merupakan graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Al-Quran dan Sunnah. Pernah mendalami bidang Psikologi selama dua tahun dan sekarang sedang menyambung pengajian peringkat Ijazah Sarjana dalam bidang Kaunseling di Universiti Sains Malaysia.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami