Berita

Nama Lapangan Terbang Antarabangsa Louisville Ditukar Bagi Mengenang Jasa Muhammad Ali

Oleh Natirah Azira  •  21 Jan 2019  •  1 min baca

Lapangan Terbang Antarabangsa Louisville di Kentucky, USA bakal diberi nama baru iaitu Louisville Muhammad Ali International Airport.

Keputusan ini dibuat bagi mengenang jasa Muhammad Ali, seorang lagenda dalam dunia tinju dan juga bagi menghargai penglibatan aktifnya dalam kerja-kerja kemanusiaan.

Muhammad Ali seorang penganut agama Islam yang sering bercakap tentang agama dan kepercayaannya. Muhammad Ali pernah berkata:

“Setiap apa yang saya lakukan adalah kerana Allah. Saya menguasai dunia, tetapi ia tidak memberikan saya kebahagiaan. Satu-satunya kepuasan sebenar datang daripada menyembah Tuhan. Menjadi seorang Muslim yang sebenar ialah perkara paling penting dalam dunia ini buat saya. Ia lebih bermakna bagi saya berbanding menjadi seorang Amerika atau berkulit hitam”

Katanya Tuhan tidak akan pernah bertanya siapa yang telah dikalahkan dalam pertandingan tinju, tetapi apa amalan dan khidmat yang telah dilakukan kepada manusia.

Beliau yang memang dilahirkan di Louisville telah mengharumkan nama tempat tinggalnya sepanjang hidupnya. Datuk Bandar Greg Fischer juga memuji sumbangan Muhammad Ali kepada bandar tersebut.

Pengumuman tentang perubahan nama lapangan tersebut telah dibuat oleh Muhammad Ali Center di Twitter pada 17 Januari yang lalu.

Sumber:
Ilmfeed.com


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Natirah Azira

Beliau merupakan graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Al-Quran dan Sunnah. Pernah mendalami bidang Psikologi selama dua tahun dan sekarang sedang menyambung pengajian peringkat Ijazah Sarjana dalam bidang Kaunseling di Universiti Sains Malaysia.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami