Inspirasi

Saat Kematian Para Malaikat

Oleh Natirah Azira  •  13 Dec 2018

Rasullullah SAW pernah memberitahu semasa hayatnya bahawa malaikat Jibril pun akan diambil nyawa.

Setelah sangkakala pertama ditiup, maka antara malaikat yang dikumpulkan di hadapan Allah SWT ialah Izrail, Jibril, Mikail dan Israfil. Satu persatu diarahkan oleh Allah diambil nyawa sehingga akhir sekali Malaikat Izrail juga dimatikan.

Lalu yang tinggal di akhirnya hanyalah Allah Yang Maha Agung. Maka nyatalah kebenaran dalam firmanNya:

“Segala yang ada di muka bumi itu akan binasa: Dan akan kekal lah Zat Tuhanmu yang mempunyai Kebesaran dan Kemuliaan” (Surah Ar-Rahman 55:28)


Kongsikan Video Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan video ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Natirah Azira

Beliau merupakan graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Al-Quran dan Sunnah. Pernah mendalami bidang Psikologi selama dua tahun dan sekarang sedang menyambung pengajian peringkat Ijazah Sarjana dalam bidang Kaunseling di Universiti Sains Malaysia.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami