Keluarga

Ubati Sifat Panas Baran Anda Demi Keluarga Yang Disayangi

Oleh Natirah Azira  •  14 Apr 2018  •  2 min baca

(Perkongsian ini diambil daripada coretan Ustaz Ebit Liew)

Terkejut sangat ketika seorang anak muda datang berdekatan saya dan memeluk saya.

“Ustaz, saya rindu nak jumpa ustaz. Saya datang sini keluar 3 hari di jalan Allah, kali pertama bila saya tahu ustaz akan hadir. Ya Allah hati saya berdebar. Allah makbulkan doa saya.”

Saya berkata kepadanya;

“Saya bukan sesiapa adik. Tetapi saya sayang adik kerana Allah. Kerana Allah yang temukan kita asbab doa adik.”

Beliau bersembang dengan saya, katanya;

“Ustaz, saya tak percaya tentang ustaz kata isteri akan jadi baik bila kita jadi hamba Allah yang baik dan mengamalkan sunnah Nabi SAW dalam keluarga. Saya hari-hari doa menangis supaya isteri saya jadi baik. Isteri saya tak solat. Tak tutup aurat. Kuat lawan saya. Hari-hari marah mengamuk, ada sahaja yang tidak kena.”

Sambungnya lagi;

“Saya mula berikan dia hadiah bunga. Saya tolong kerja-kerja rumah. Saya cium peluk dia sebelum dan balik kerja. Saya pergi masjid. Saya buat ta’lim di rumah. Saya mula bersama jemaah dakwah di masjid. Bila keluar berdakwah, terasa makin rindu pada isteri dan anak-anak di rumah. Saya sebelum ini kasar, garang, kuat marah dan tidak pandai mengambil hati isteri dan anak-anak.”

Beliau tertunduk seketika dan berkata;

“Tak sangka ustaz. Allah ubah segalanya. Berkat amal yang ustaz kongsikan dekat Facebook dan Youtube. Hati saya tenang dengar nama Allah. 3 hari kali ini buat saya menangis. Saya tidak sabar nak balik nak peluk isteri dan anak-anak. Isteri saya baik ustaz, kesian dia ustaz, penat sangat uruskan rumahtangga kami”

Saya peluk dia lagi sekali dan berkata;

“Tadi adik peluk saya, sekarang saya peluk adik. Tahniah kerana jadi suami yang baik. Tahniah kerana menjadi ayah yang baik. Tahniah kerana mula sambung kerja dakwah Nabi SAW.”

Sebenarnya wanita ini yang boleh lembutkan hati mereka ialah Allah.

Jalannya kita kena mula tarik rahmat Allah dalam rumah tangga dengan kelembutan, dengan kasih sayang, hargai mereka dan bimbing mereka berjuang di jalan Allah.


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Natirah Azira

Beliau merupakan graduan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dalam bidang Al-Quran dan Sunnah. Pernah mendalami bidang Psikologi selama dua tahun dan sekarang sedang menyambung pengajian peringkat Ijazah Sarjana dalam bidang Kaunseling di Universiti Sains Malaysia.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami