Inspirasi

“Jika Kamu Bersyukur Pasti Aku Akan Menambahkan Nikmat”

Oleh Tim Tazkirah  •  14 Jun 2017

Sheikh Muhammad Al-Shareef bercerita bahawa beliau pernah menghadapi saat-saat cemas semasa berada di dalam kapal terbang. Kapal terbang tersebut mengalami masalah dan seakan-akan ingin terhempas. Semua orang menjerit menyebut nama Allah, semua orang seolah-olah bersedia untuk mati. Namun dengan kuasa Allah, kapal tersebut berjaya mendarat dengan baik dan semua orang terselamat.

Setelah kejadian tersebut beliau membuka buku catatannya, dan beliau menyedari bahawa kali terakhir beliau menulis di dalam buku itu adalah apabila beliau mengalami sesuatu masalah. Barulah beliau menyedari bahawa beliau hanya kembali ‘menghadap’ Allah apabila sesuatu yang menyakitkan terjadi. Allah berfirman dalam Al-Quran:

“Dan ingatlah ketika Tuhanmu memaklumkan, “Sesungguhnya jika kamu bersyukur, nescaya Aku akan menambah (nikmat) kepadamu, tetapi jika kamu mengingkari (nikmat-Ku), maka pasti azab-Ku sangat berat”(Ibrahim: 7)

Kata beliau lagi, di sini dapat dilihat bahawa ada dua madrasah yang seringkali mengajar dan membuatkan manusia kembali kepada Allah. Yang pertama adalah ‘madrasah kesakitan’. Manusia akan kembali kepada Allah apabila ditimpa kesakitan.

Yang kedua adalah ‘madrasah kesyukuran’ iaitu apabila manusia mendapat nikmat dari Allah. Jika manusia bersyukur ketika mendapat nikmat ini, maka Allah berjanji bahawa nikmat akan ditambah kepada orang yang bersyukur. Harus kita ingat bahawa janji Allah itu pasti, dan Allah sekali-kali tidak akan memungkiri janji.


Kongsikan Video Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan video ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Tim Tazkirah

tzkrh.com merupakan wadah untuk komuniti Islam saling berkongsi ilmu pengetahuan, pandangan dan pengalaman mereka sebagai satu peringatan untuk menjadi muslim yang lebih baik.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami