Inspirasi

4 Perkara Yang Mesti Dilakukan Sebelum Tidur

Oleh Tim Tazkirah  •  28 Feb 2017

Tidur adalah anugerah kerehatan yang diberikan Allah kepada semua manusia. Ada ilmuwan Islam mengatakan bahawa jika kita ingin memperbaiki diri, rohani dan hubungan dengan Allah, maka kita harus melakukan empat perkara sebelum tidur. Apakah 4 perkara tersebut?

#1 – Menyelesaikan apa jua konflik yang ada antara diri sendiri dengan orang lain.

#2 – Menunaikan tanggungjawab atau kewajipan yang masih belum selesai dengan Allah SWT.

#3 – Mengambil sejenak masa bersendiri dengan Allah dan memohon taubat atas dosa-dosa yang lampau.

#4 – Menguruskan lebih awal urusan-urusan yang ada dengan manusia lain, sebagai persediaan jika ditakdirkan mati dalam tidur.


Kongsikan Video Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan video ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Tim Tazkirah

tzkrh.com merupakan wadah untuk komuniti Islam saling berkongsi ilmu pengetahuan, pandangan dan pengalaman mereka sebagai satu peringatan untuk menjadi muslim yang lebih baik.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami