Ibadah

Senarai Terkini 10 Orang Terkaya Dunia, Orang Islam Tersenarai!

Oleh Tim Tazkirah  •  25 Feb 2015  •  1 min baca

Islam tidak menghalang penganutnya untuk menjadi kaya, malahan menjadi kaya dan bertaqwa itu adalah tuntutan agama. Jika telusuri sirah baginda Rasulullah s.a.w, baginda juga merupakan seorang usahawan yang berjaya dan berkahwin dengan Siti Khadijah r.a, sebelum dilantik menjadi rasul.

Bill Gates

Bill Gates seringkali dinobatkan sebagai orang terkaya dunia. [Boomsbeat]

Sepanjang perjuangan baginda menegakkan Islam, kita boleh lihat terdapat segelintir sahabat yang sememangnya kaya dengan menginfaqkan harta mereka di jalan Tuhan seperti Abdul Rahman bin Auf r.a, Usman bin Affan r.a, Talhah bin Ubaidillah r.a dan ramai lagi.

Kali ini, kami ingin kongsikan dengan anda senarai 10 orang terkaya di dunia agar kita semua dapat mendapat inspirasi untuk menjadi kaya seperti mereka dan dapat membantuk mengerakkan Islam dari sudut ekonomi. Senarai billionaire terkaya dunia ini adalah bersumberkan Wikipedia, The World’s Billionaires.

#10 – Jim Walton (RM144.55 billion)

Beliau merupakan anak bongsu bagi keluarga Wal-Mart yang dianggarkan mempunyai kekayaan bernilai RM144.55 billion. Wal-Mart ialah syarikat peruncitan yang mula diasaskan pada tahun 1962 oleh bapa beliau iaitu Sam Walton. Kini Wal-Mart adalah peruncit terbesar dunia dengan 11,088 buah rangkaian di seluruh dunia.

#9 – David Koch (RM145 billion)

Beliau merupakan usahawan, aktivis politik dan jurutera kimia yang mempunyai kekayaan bernilai RM145 billion. Sumber kekayaan beliau adalah daripada syarikat Koch Industries yang diasaskan bersama abang beliau. Koch Industries mempunyai perniagaan di dalam pelbagai industri seperti pembuatan, perdagangan dan pelaburan.

#8 – Charles Koch (RM145 billion)

Charles de Ganahi Koch merupakan pengasas bersama Koch Industries yang juga memiliki kekayaan sekitar RM145 billion. Beliau ialah Chairman & CEO bagi syarikat Koch Industries yang mula diasaskan pada tahun 1940.

#7 – Christy Walton & Keluarga (RM147.7 billion)

Beliau merupakan salah seorang anak saudara perempuan Sam Walton yang mengasaskan Walmart. Sumber kekayaan beliau dianggarkan bernilai RM147.7 billion adalah bersumberkan syarikat peruncitan yang terbesar dunia, Wal-Mart. Beliau dan keluarga menyumbangkan sekitar RM5.6 billion untuk membangunkan pusat pengajian melalui yayasan mereka.

Wallmart

Wallmart merupakan syarikat peruncitan terbesar dunia. [Yahoo!]

#6 – Larry Ellison (RM189.7 billion)

Beliau merupakan seorang usahawan internet dan programmer yang dianggarkan memiliki kekayaan bernilai RM189.7 billion melalui syarikat perisian Oracle Corporation yang diasaskan beliau pada tahun 1977. Oracle Corporation ialah syarikat yang fokus kepada pembangunan barangan komputer dan juga perisian untuk usahawan.

#5 – Amancio Ortega (RM221.9 billion)

Amancio Ortega Gaona merupakan seorang pereka fesyen yang mengasaskan syarikat Inditex di dalam industri tekstil. Di antara jenama popular di dalam rangkaian syarikat beliau ialah Zara, Tempe, Oysho dan banyak lagi. Pada tahun 2014, beliau dianggarkan mempunyai kekayaan bernilai RM221.9 billion.

#4 – Warren Buffett (RM255.5 billion)

Beliau merupakan seorang pelabur yang paling berjaya di dalam dunia. Beliau merupakan Chairman & CEO bagi syarikat Berkshire Hathaway yang melabur di dalam pelbagai syarikat besar dunia seperti Coca-cola, IBM, American Express dan banyak lagi. Keuntungan daripada pelaburan tersebut sentiasa meningkat setiap tahun.

#3 – Carlos Slim (RM261.1 billion)

Beliau merupakan usahawan daripada negara Mexico dengan anggaran kekayaan RM261.1 billion daripada dua syarikat beliau iaitu Telmex dan Grupo Carso. Syarikat telekomunikasi Telmex yang dmiliki oleh beliau menguasai 80% pengguna di Mexico dengan memiliki pekerja seramai 52,346 orang. Beliau digelar sebagai “Warren Buffett Mexico”.

#2 – Bill Gates (RM284.2 billion)

Bill Gates merupakan satu nama yang tidak asing lagi di dalam senarai orang terkaya dunia kerana beliau telah mendominasi carta ini untuk satu tempoh yang agak lama. Beliau dianggarkan mempunyai kekayaan bernilai RM284.2 billion daripada syarikat perisian yang diasaskan beliau iaitu Microsoft. Kini beliau aktif mengerakkan Yayasan Bill & Melinda yang banyak membantu golongan yang kurang bernasib baik khususnya di Afrika.

#1 – Mereka Yang Mendirikan Solat Sunat Fajr

Jika anda merasakan kekayaan yang dimiliki oleh individu-individu terkaya di dunia seperti di atas adalah sangat luar biasa, maka ketahuilah bahawa ganjaran bagi mereka yang mendirikan solat Sunat Fajr adalah lebih besar!

Walaupun menggabungkan kesemua kekayaan manusia di bumi ini, masih tidak dapat menandingi ganjaran yang diberikan kepada umat Islam yang mendirikan solat sunat Fajr ini.

Solat Sunat Fajr juga dikenali sebagai solat Qabliyah Subuh atau Solat Sunat Subuh iaitu solat sunat dua rakaat yang didirikan selepas azan Subuh dan sebelum solat fardhu Subuh.

Solat

Solat Sunat Fajr hanya mengambil masa 3-5 minit sahaja.

Baginda Rasulullah s.a.w bersabda,

“Solat fajar 2 rakaat lebih baik dari dunia dan segala isinya.” Hadis Riwayat Muslim

Baginda Rasulullah s.a.w sendiri cukup menjaga solat Sunat Fajr ini seperti yang diceritakan oleh Aisyah r.a, beliau berkata,

“Tiada solat sunat yang paling Rasulullah s.a.w menjaganya melebihi dua rakaat solat fajar.” Hadis Riwayat Muslim

Sesungguhnya sangat rugi bagi mereka yang tidak mengerjakan solat Sunat Fajr ini kerana solat sekitar 3-5 minit sahaja sudah diberikan ganjaran nilai dunia dan segalanya yang ada di permukaan dan di dalam perut dunia.


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Tim Tazkirah

tzkrh.com merupakan wadah untuk komuniti Islam saling berkongsi ilmu pengetahuan, pandangan dan pengalaman mereka sebagai satu peringatan untuk menjadi muslim yang lebih baik.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami