Inspirasi

Penawar Buat Individu Yang Putus Harap

Oleh Insyirah A  •  14 Sep 2014  •  4 min baca

Adakalanya kita akan menghadapi situasi buntu mencari jalan. Kita tidak tahu ke mana, dan kepada siapa mahu kita dapatkan bantuan. Kita lelah mencari manusia, mengadu pada mereka dengan harapan mereka boleh bantu kita.

Dalam video Habib Ali Zaenal Abidin Al-Hamid tentang Mintalah Kepada Allah Walaupun Garam, beliau berkongsi tentang,

“Apabila kita selalu meminta kepada manusia, mereka akan marah. Tetapi Allah, apabila kita tidak minta, Dia marah.”

Kisah Danial Dan Rahmat – Kerana Sikap Bertangguh, Danial Dikatakan Bodoh

Suatu kisah, Danial dan Rahmat berkolaborasi dalam sebuah projek perniagaan. Rahmat ibarat pemimpin yang mengetuai projek itu. Danial pula jenis pengikut yang hanya mengikut apa yang Rahmat katakan.

Selama mereka berkolaborasi, Danial mula buat perangai. Dia bertangguh dalam tugasan untuk projek mereka. Diberi motivasi, baru Danial bertindak. Dalam pada itu, Danial banyak bertanya hal yang remeh kepada Rahmat.

Pada mulanya Rahmat rajin menjawab. Lama-kelamaan, dia mula bosan dengan sikap Danial. Walau Rahmat tidak perkatakannya tetapi Danial boleh rasa daripada perkataan yang ditulis oleh Rahmat di grup perbincangan maya mereka.

Rahmat mula mengeluarkan kata-kata kesat kepada Danial. Danial terasa direndah-rendahkan oleh Rahmat, seterusnya Danial membuat keputusan untuk berpecah dengan Rahmat.

Dia tawar hati untuk teruskan kolaborasi. Oleh sebab, semakin hari Rahmat semakin membuat Danial seperti rasa individu yang tidak berguna, bebal dan hanya menyusahkan dia.

Jadi, pada Danial, lebih baik dia berpecah dan cari haluan sendiri.

Hilang Tempat Bergantung – Peluang Dekat Dengan Tuhan

Selama lebih setahun, Danial bersama Rahmat. Kebanyakan hala tuju dan tugasan yang perlu dibuat Rahmat yang putuskan. Danial hanya mengekori apa yang Rahmat tetapkan.

Selepas perpecahan, Danial sedar betapa dia banyak bergantung kepada Rahmat selama ini dalam projek mereka. Danial rasakan seperti dia hilang tempat pergantungan.

Selama beberapa minggu, Danial tidak tahu apa yang perlu dia lakukan. Ke mana hala tujunya selepas ini. Dalam pada itu, Danial banyak menunaikan solat hajat untuk meminta petunjuk dan arah tuju daripada Allah.

Alhamdulillah, selepas beberapa minggu melakukannya, Danial mula dikurniakan tanda-tanda Allah tentang apa yang dia perlu usahakan.

Menangis Danial di atas sejadah kerana selama ini, dia banyak bergantung kepada manusia dalam urusannya. Dia terlepas pandang tentang rahmat Tuhan. Kehilangan Rahmat dalam projek perniagaannya menyedarkannya untuk kembali menadah tangan kepada Tuhan.

Tuhan Maha Mengabulkan

Berdoa

Berdoalah kepada Pencipta yang Maha Mendengar. [Websta]

Di Facebook Page Mudahnya Menjemput Rezeki dikongsi tentang tip percepatan pemakbulan impian atau penyelesaian masalah dengan izin Allah, iaitu 3 S – solat hajat, selawat dan sedekah.

1. Solat Hajat

Solat Hajat bertujuan untuk hamba-Nya meminta sesuatu kepada Allah. Di fasa ini, Danial mengadu tentang kebuntuannya mencari hala tuju apa yang perlu dia lakukan.

Danial mengakui kepada Tuhan bahawa kehilangan Rahmat dalam projek perniagaannya membuat dia hilang arah tuju.

2. Selawat

Dosa itu adalah penghijab rezeki yang paling baik. Semakin banyak dosa, akan semakin terhijab sesuatu doa. Justeru, perbanyakan selawat untuk membersihkan diri kita daripada dosa, seterusnya mempermudah pemakbulan doa. Insya-Allah.

Sabda Nabi s.a.w “ Barangsiapa yang berselawat kepadaku satu kali, maka Allah berselawat kepadanya sepuluh kali selawat dan Allah menghapus sepuluh kesalahan (dosa) dan mengangkat sepuluh darjat kepadanya.” Hadis Riwayat Ahmad,Nasai & Al-Hakim

Insya-Allah semakin banyak kita berselawat kepada Nabi Muhammad S.A.W., apabila hati semakin bersih, lebih mudah rezeki seperti idea, ilham datang kepada kita.

3. Sedekah

Selari dengan firman Allah,

“Adapun orang yang memberikan apa yang ada padanya ke jalan kebaikan (bersedekah) dan bertaqwa (mengerjakan suruhan Allah dan meninggalkan segala larangan-Nya).
Serta ia mengakui dengan yakin akan perkara yang baik. Maka sesungguhnya Kami akan memberikannya kemudahan untuk mendapat kesenangan (Syurga).”

Surah Al Lail, 92: 5-7

Insya-Allah apabila kita bersedekah dan melakukannya kerana Allah, Allah akan berikan jalan penyelesaian yang tidak disangka-sangka.

Di saat buntu, carilah Allah dahulu. Allah tidak akan pernah mengecewakan hamba-Nya yang mengangkat tangan berdoa kepada-Nya.


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Insyirah A

Pengasas WriteThrough - sebuah jenama yang menekankan penulisan tentang pembinaan keyakinan dan kekuatan dunia dalaman. Memperkenalkan nama TeknikBAD.com - teknik berdoa yang santai, mudah dan berkesan (dengan izin Allah).

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami